Gemeente Capelle a/d IJssel

Welstandscommissie gaat toetsen volgens omschreven criteria

Welstandsnota ter inzage

Wanneer een aanvraag voor een bouwvergunning is ingediend, bekijkt een groep onafhankelijke deskundigen, de welstandscommissie, of het resultaat er redelijk uit gaat zien. In de wet staat dat de bouwplannen worden getoetst aan redelijke eisen van welstand. Sinds 1 januari 2003 is de gewijzigde Woningwet van kracht. Volgens die wet mogen gemeenten vanaf 1 juli 2004 de bouwplannen alleen nog maar laten toetsen volgens door de gemeenteraad vastgesteld welstandsbeleid en welstandscriteria. Hierdoor kan de toetsing objectief plaatsvinden. Het welstandsbeleid en de criteria zijn opgenomen in de Welstandsnota.
Hierin staat welke bebouwing in de gemeente aanwezig is en welke kenmerken verschillende bouwstijlen hebben. Naar aanleiding daarvan zijn voor die bebouwing regels (criteria) gemaakt waarin staat waaraan een bouwplan voor wat het uiterlijk betreft moet voldoen. Ook is in de Welstandsnota opgenomen of het bouwplan getoetst moet worden aan een Basis- , een Plus of een Bijzonder niveau. Deze verschillende niveaus geven aan of de bouwplannen strenger of minder streng worden beoordeeld. Voor bebouwing in oude dorpskernen of in een landelijk gebied gelden strengere regels dan een bebouwing op een willekeurig bedrijventerrein.

U kunt meedenken
Ook voor uw huis, de uitbreidingen eraan en de bijgebouwen gelden de welstandscriteria. U kunt zich daarom op de hoogte stellen van het volgende: Welk niveau geldt voor mijn huis (of ander gebouw)? Welke typologie geldt voor mijn huis (of ander gebouw) en welke criteria horen erbij?
Voordat de Welstandsnota definitief wordt, kunt u er nog kennis van nemen en er, zo nodig, uw zienswijzen over indienen. De (ontwerp) Welstandnota, de bijbehorende welstandsbeleidkaart en de typologieënkaart liggen daarom vanaf 1 april 2004 voor iedereen, gedurende vier weken op werkdagen tussen 8.00 uur en 19.00 uur ter inzage bij het Informatiecentrum.

Informatieavond
Dinsdagavond 13 april 2004 wordt in het gemeentehuis een informatieavond gehouden. Op die avond worden de principes van de Welstandsnota toegelicht. Tevens wordt u in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen of te reageren op het ter inzage gelegde ontwerp van de Welstandsnota.
De avond vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. U bent van harte voor deze informatieavond uitgenodigd.