Socialistische Partij

Graatsma: Dragen jullie me er uit?!

De provincie kondigde deze week in een persbericht aan dat de vergaderingen over de nieuwbouw van het provinciehuis voortaan openbaar zijn. De SP is hier zeer aangenaam door verrast. Het leek er namelijk allerminst op dat deze vergaderingen ooit openbaar zouden worden of dat de provincie een dergelijk persbericht zou verspreiden.

In haar persbericht meldt de provincie dat dit nieuwe provinciehuis van iedereen is en dus mag ook iedereen erover mee praten. Een waarheid als een koe. Tot en met het begin van de vergadering van 26 maart zag het er echter niet naar uit dat de provincie deze waarheid na zou leven.

De SP is geen lid van de commissie Nieuwbouw, uit protest. Volgens de fractie van de SP is namelijk voor een veel te duur scenario gekozen. Afgelopen woensdag, 26 maart, was Graatsma toevallig in Haarlem en toen bleek dat er een vergadering over de nieuwbouw was. En Graatsma dacht: Kom aan, ik ga er eens als toehoorder bij zitten. Kijken of er schot in de zaak zit. Echter, Graatsma mocht niet toehoren! De commissie zou - overigens tegen de algemene regels van het reglement in - besloten hebben dat alle vergaderingen over de nieuwbouw besloten zouden zijn.

De SP is in het algemeen gekant tegen besloten vergaderingen. Zoiets kun je toestaan als er over personen wordt gesproken, of als er een direct zakelijk belang bij komt kijken. Maar in elk ander geval is het schending van de democratie. Graatsma heeft zijn ongenoegen de 26e dan ook niet onder stoelen of banken gestoken. De commissieleden hielden echter voet bij stuk, dus besloot Graatsma zijn protest: Moet ik dan zelf maar gaan, of drágen jullie me er uit en verliet vervolgens de vergaderzaal op eigen kracht.

Nog wat napratend met tegenstanders van de nieuwbouw die zich in de gang hadden verzameld, voegde zich even later de heer Kraak van de VVD bij hem. Kraak is wél lid van de Commissie Nieuwbouw en had het vervolg van de vergadering, wat er gebeurde ná het vertrek van Graatsma, dus bijgewoond. Kraak had nieuws, groot nieuws: de commissie had namelijk besloten voortaan niet meer in beslotenheid te vergaderen. XML, wat is dat?