Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-051

Den Haag, 31 maart 2004

Verkoopstop 40-jarige erfpachtgronden opgeheven

Staatssecretaris Wijn heeft het nieuwe beleidskader voor de agrarische Domeingronden aangeboden aan de Kamer. Het nieuwe beleid voorziet in de verkoop van 40-jarige niet-strategische erfpachtgronden. Om over te kunnen gaan tot verkoop wordt de geldende verkoopstop voor de 40-jarige erfpachtgronden in 2004 en 2005 opgeheven.

Erfpachters van niet-strategische 40-jarige erfpachtgronden en niet-strategische grondbankgronden worden in deze periode, op basis van vrijwilligheid, eenmalig in staat gesteld om tegen marktconforme voorwaarden de blote eigendom te verwerven. In 2003 zijn ten behoeve van de uitvoering van de motie Zalm c.s. de niet-strategische altijddurende erfpachtgronden eenmalig aangeboden aan de erfpachters. Deze verkopen worden dit jaar afgewikkeld.

Indien een erfpachter geen gebruik wil maken van de eenmalige koopmogelijkheid dan wordt er overgegaan tot verkoop aan een derde. De erfpachtovereenkomst blijft dan bestaan, alleen met een andere erfverpachter.

Het areaal pachtgronden en strategische erfpachtgronden wordt aangehouden. Voor het beheer wordt een actief portefeuillebeleid ontwikkeld.

Zie