CDA

CDA
31-03-04
Verslag IMD delegatie aan Kenia: 'De tijd van de één-partijstaat is voorbij'

Van 8 tot 10 maart bracht een IMD delegatie, bestaande uit directeur Roel von Meijenfeldt, VVD programme officer Marcus Lens van Rijn, Kenia specialiste Njeri Kabeberi en CDA er Jan Willem Wiggers een bezoek aan Kenia.

Sinds de onafhankelijkheid in 1963 maakten decennia lang presidenten de dienst uit in Kenia: Kenyatta en Moi. De aan hen verwante KANU partij domineerde het politieke landschap en oppositiepartijen werd het werken onmogelijk gemaakt.

In 2002 verenigde de oppositie zich echter in de Regenboog coalitie NARC en won de verkiezingen met een absolute meerderheid in het parlement. Het belangrijkste thema in de verkiezingen was de strijd tegen de corruptie. De nieuwe regering onder leiding van Kibaki ging voortvarend aan de slag en langzamerhand maakt de Keniaanse politiek de overgang van een presidentieel stelsel naar een parlementair stelsel.

Het politieke klimaat is dynamisch. Het proces om te komen tot een nieuwe grondwet is in een beslissend stadium. Kernvragen zijn de rol van de regio's en de relatie tussen president en kabinet: een machtsvraag. De KANU partij zoekt een nieuw profiel als oppositiepartij en de NARC coalitie beraadt zich over de vraag de weg in te slaan naar federatievorming of zelfs fusie of te kiezen voor een losse samenwerking in het parlement op basis van eigen partijen. Er lijkt brede consensus over de stelling dat de tijd van de een-partijstaat voorbij is en dat coalitievorming in de Keniaanse politiek regel wordt.

Een vruchtbaarder context voor betrokkenheid is nauwelijks denkbaar. Tijdens een tweetal eerdere missies in oktober 2003 en januari 2004 bleek bij zowel coalitie als oppositie grote interesse om de IMD te betrekken bij een op te richten Keniaans forum voor dialoog tussen de partijen.

Tijdens de missie van maart kreeg deze gedachte verder vorm en werden afspraken gemaakt voor de structuur van dit forum. Als de samenwerking van de partijen binnen dit forum goed verloopt kan het de basis bieden voor meerjaren programma's ter bevordering van de democratie met inhoudelijke en financiële betrokkenheid van de IMD. Nu al vonden gesprekken met partijen plaats over aspecten van federatie en fusie van partijen en over coalitievorming in het parlement. De ervaringen van het CDA, als fusie van drie partijen dienden daarbij als voorbeeld.

De uitdagingen voor de IMD in Kenia zijn legio. Naast de samenwerking tussen en binnen de partijen ligt ook de vraag voor hoe het inhoudelijke debat in de Keniaanse politiek zich al ontwikkelen. De verwachting is dat rond de zomer in een brede conferentie deze thema's aan de orde komen.

Meer informatie over het IMD
http://www.cda.nl/imd