Fontys



woensdag 31 maart 2004

Masteropleiding start in Tilburg met vijftig bekostigde plaatsen Ministerie financiert nieuwe Fontys `zorgmaster' Staatssecretaris Nijs heeft deze week de bekostiging van de Fontysmasteropleiding 'Advanced nursing practice' goedgekeurd. Fontys Hogeschool Verpleegkunde kan hierdoor het komend studiejaar vijftig studenten opleiden, waarvan twintig met specialisatie huisartsenzorg. In september zal de opleiding in samenwerking met Avans Hogeschool worden verzorgd.

Een masteropleiding stelt hbo-studenten in staat om hun studie, na hun bachelorfase, verder te verbreden en verdiepen. Voor staatssecretaris Nijs weegt het zwaar dat de nieuwe zorgmaster een relatief snelle en efficiënte bijdrage vormt aan het verminderen van het tekort aan artsen in de regio. Een opleiding tot huisarts duurt minimaal negen jaar; de assistent-huisarts of specialistisch opgeleide verpleegkundige volgt een bachelor van vier jaar (verpleegkunde) en vervolgens de master van twee jaar.

In de gezondheidszorg is behoefte aan specialistisch opgeleide verpleegkundigen die zelfstandig werken op het grensgebied van care en cure. De master leidt op voor functies die traditioneel niet tot de professionele mogelijkheden van de verpleegkundige behoren. De masteropgeleide verpleegkundigen, de nurse practitioners, richten zich op het behandelen en begeleiden van patiënten binnen de huisartsenpraktijk, verpleeghuizen, patiënten met chronische en oncologische aandoeningen en forensisch psychiatrische patiënten. Hierbij speelt ook de continuïteit en effectiviteit van zorg een belangrijke rol. Nurse practitioners zijn nu al succesvol werkzaam in de volgende settings: verpleeghuizen in Sliedrecht, reumatologie poliklinieken in Tilburg, Roosendaal en Sittard, verschillende ziekenhuisverpleegafdelingen in Brabant, een vaatcentrum in Heerlen en kinderpoliklinieken in Sittard en Utrecht.

In Eindhoven is volgens directeur Hoogwerf veel animo voor de master Advanced nursing practice, die sinds drie jaar deel uitmaakt van het Fontysstudieprogramma. 'Momenteel volgen 28 studenten deze opleiding. Nieuw is dat de studenten die in september starten door het ministerie worden gefinancierd'.

De masteropleiding wordt met ingang van het komend studiejaar in samenwerking met Avans Hogeschool in Tilburg gegeven. Staatssecretaris Nijs bekostigt landelijk in totaal 205 studenten, Fontys Hogescholen mag hiervan bijna een kwart opleiden.