Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Promotie drs. K.M. Lehnecke over plegers zedenmisdrijven

Zedendelinquenten in jeugd vaak gepest

Zedendelinquenten worden als kind vaak gepest. Dit is een van de belangrijkste conclusies van het proefschrift dat drs. K.M. Lehnecke van de Universiteit van Tilburg opstelde over mensen die zich schuldig maken aan zware seksuele vergrijpen.

Ook een hechte relatie tussen moeder en zoon, terwijl de vader afwezig is en/of mishandelt, is bij uitstek een voedingsbodem voor zedendelinquentie. Dit concludeert klinisch psychologe en psychoanalytica dr. Karola Lehnecke na onderzoek onder tbs-geïnterneerden. Doordat de moeder haar zoon in een omklemming houdt en de vader verhindert dat hij zich met een positieve mannelijke persoon kan identificeren, raakt de jongen psychisch en sociaal ernstig geïsoleerd. De meeste zedendelinquenten verkeerden in hun jeugd in deze problematische situatie.

Bovendien werden zij door leeftijdgenootjes gepest, wat hen nog verder terugwierp op de ongezonde gezinssituatie. Met name de verstoting door leeftijdgenootjes is een opmerkelijk nieuw onderzoeksresultaat. Niet achter iedere gepeste jongen gaat een potentiële zedendelinquent schuil, maar het resultaat pleit wel voor meer aandacht voor pestgedrag op scholen en in het bijzonder voor de gezinsconstellatie van langdurig gepeste jongens, aldus Lehnecke.

* Kijk voor meer informatie op de site van de Universiteit van Tilburg: www.uvt.n


---


---

Laatst gewijzigd: 31-03-2004