DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl


Ongeloof bij Dierenbescherming over handhaving kooihuisvesting kippen

Den Haag, 31 maart 2004 - De Dierenbescherming vindt het ongelooflijk dat de Tweede Kamer vandaag besloten heeft dat de legbatterij niet verboden wordt in Nederland. Volgens de organisatie is er geen enkel maatschappelijk draagvlak voor de zogenaamde 'verrijkte kooi', die het alternatief moet worden voor de bestaande legbatterij die per 2012 niet meer is toegestaan. 'Vandaag was de laatste kans voor onze volksvertegenwoordigers om minister Veerman duidelijk te maken dat in Nederland geen plaats is voor legkippen in kooien. Het is zeer teleurstellend om te zien dat dierenwelzijn in het huidige politieke klimaat steeds meer het kind van de rekening wordt. Volgens ons zou het normen- en waardendebat van Balkenende II ook moeten gaan over onze omgang met dieren', stelt directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming.

In 1999 besloten de Europese landbouwministers de legbatterij in zijn huidige vorm te verbieden. Toch is er nu een opening gevonden om een legbatterij-nieuwe-stijl te introduceren: een beetje meer ruimte voor de kip, een zitstok, een handjevol strooisel en een legnest. 'Dat lijkt mooi, maar in de praktijk zal de nieuwe batterij een gouden kooi blijken voor zowel de kip als de pluimveesector in Nederland', stelt Van de Giessen. Onder het bewind van Veerman's voorganger Brinkhorst leek het er lang op dat Nederland de verrijkte kooi zou verbieden. 'De huidige bewindsman op landbouw lijkt echter niet van plan stappen te ondernemen om het welzijn van dieren in de bio-industrie te verbeteren', aldus Van de Giessen. 'Veerman volgt slaafs het Europees beleid en wil de sector verantwoordelijk laten zijn voor duurzaamheid en dierenwelzijn. Wij vinden dat de overheid op dit gebied óók een verantwoordelijkheid heeft'.

Er is volgens de Dierenbescherming geen enkel steekhoudend argument om de verrijkte legbatterij in Nederland toe te staan. Voorstanders van de verrijkte kooi beweren dat wel degelijk tegemoet wordt gekomen aan het welzijn van de kippen. Pure volksverlakkerij, vindt de Dierenbescherming. Immers, van nog geen velletje A4 ruimte per kip naar ongeveer het gehele oppervlak van dat stukje papier, zet geen zoden aan de dijk. Deze zeer beperkte ruimte blijft leiden tot ernstige welzijnsproblemen. Zo heeft bijna de helft van de leghennen in kooien last van beenderverweking. Gevolg is bijvoorbeeld dat het percentage botbreuken bij het uithalen van de dieren na de legperiode kan oplopen tot maar liefst 50 procent!

(einde bericht)

Inlichtingen: Niels Dorland 070 31 42 731 / 06 55 75 45 10

31 mrt 04 16:40