D66

Boogerd zeer tevreden met aanname PNR-rapportage

Veiligheid en rechtshandhaving

Straatsburg, 31-03-2004

31-03-2004 - Johanna Boogerd, lid van het Europees Parlement namens D66, is zeer tevreden met de aanname van haar PNR-rapportage door het Europees Parlement. Resultaat van deze aanname is dat de Europese Commissie verzocht word opnieuw te gaan onderhandelen met de Amerikanen over een overeenkomst waarin de uitwisseling van persoonsgegevens alsnog conform Europese privacybepalingen geregeld wordt.

"Ik ben niet tegen een overeenkomst met de VS, maar deze overeenkomst is echt absurd. Ik ben blij dat het Europees Parlement deze conclusie onderstreept en de Europese Commissie op haar vingers heeft getikt". Aldus Boogerd.
In haar rapport concludeert Boogerd dat de Europese Commissie haar boekje te buiten gaat door te stellen dat er sprake is van adequate privacybescherming van Europese persoonsgegevens in de VS. Dit in tegenstelling tot het oordeel van een adviescommissie van deskundigen en het Europees Parlement. Deze reprimande aan het adres van de Europese Commissie werd overgenomen door het Europees Parlement.

Boogerd: "De boodschap die het Europees Parlement heeft afgegeven is glashelder. Terrorisme dient bestreden te worden, maar niet ten koste van de vrijheden die we willen beschermen tegen terrorisme. Deze overeenkomst ging echt te ver: te veel gegevens kunnen worden afgestaan, deze gegevens kunnen te lang worden vastgehouden en Europese passagiers kunnen helemaal niks doen tegen eventueel misbruik".

In de aanloop naar de stemming van vandaag hebben Amerikaanse vertegenwoordigers intensief gelobbyd bij leden van het Europees Parlement. Boogerd heeft zich verbaasd over de rappe verandering van mening van sommige EP-leden na het bezoek van de Amerikaanse delegatie.

Boogerd stelt voor dat er een andere juridische basis gevonden wordt voor de uitwisseling van persoonsgegevens. "Wij hebben negentien soorten gegevens aangestipt waarvan we denken dat ze, mits goed geregeld, legitiem kunnen worden afgestaan aan de VS. Het kan dus, maar dan moet de Commissie wel beter werk afleveren".

De voorzitter van de commissie burgerlijke vrijheden heeft gisteren aangekondigd een brief te sturen naar de juridische commissie van het EP waarin hij hen verzoekt om de procedure te starten het Hof zich moet uitspreken over de overeenkomst. De juridische commissie stemt waarschijnlijk volgende week over dit verzoek.