Gemeente 's-Hertogenbosch

31-03-2004

Kansen voor de jeugd

Landelijke dag voor opdrachtgevers van leerlingbouwplaatsen

Bouwradius (kennisinstituut beroepsonderwijs bedrijfsleven voor burgerlijke en utiliteitsbouw) organiseerde op woensdag 31 maart 2004 in het bestuurscentrum van de gemeente 's Hertogenbosch het landelijke congres "Kansen voor de jeugd".

Met dit congres bracht Bouwradius, namens werknemers, werkgevers en onderwijs, leerlingbouwplaatsen onder de aandacht bij mogelijke opdrachtgevers van leerlingbouwplaatsen. De doelgroep bestond uit gemeenten (wethouders volkshuisvesting), woningcorporaties, architecten, projectontwikkelaars, aannemers die als opdrachtgever fungeren. Ook vertegenwoordigers van vmbo instellingen en regionale opleidingencentra waren aanwezig. Samen met de bezoekers is het gelukt om ruim (aantal) bouwprojecten te oormerken als leerlingbouwplaats. Het betreft projecten in geheel Nederland.

Tijdens het congres maakte de wethouder van Jeugd en Onderwijs en Sociale Zaken, drs. B.S. Eigeman, namens de gemeente 's-Hertogenbosch officieel bekend dat de gemeente circa twintig projecten heeft geselecteerd, waarbij in het bestek wordt opgenomen dat ze worden aangemerkt als leerlingbouwplaats. Dit betreft voornamelijk projecten op het gebied van de onderwijshuisvesting.

Staatssecretaris van OCW, mevrouw drs. A.D.S.M. Nijs MBA en de heer ing. A.J.L. Bodzinga, algemeen directeur BPF Bouwinvest ondersteunde het programma als gastsprekers.

De onderwerpen die tijdens het congres centraal staan stonden waren: de rol van aannemers, de rol van opdrachtgevers, de rol van gemeenten en maatschappelijke verantwoording. De jeugd uit verschillende provincies had een prominente rol op deze dag.

De gemeente 's-Hertogenbosch verleende haar medewerking aan het congres als verlengstuk van het op 15 december 2003 getekende convenant. Dit convenant is gesloten met de gemeente, werkgeversvertegenwoordigers, het Bossch Overleg Woningcorporaties, Bouwned afdeling 's Hertogenbosch het samenwerkingsverband SBH uit Rosmalen en Bouwradius en is een goed voorbeeld van een resultaatgerichte samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. De gezamenlijke doelstelling: meer mensen aan het werk en goed opgeleid personeel voor de bouw, brengt alle partijen samen. De gemeente 's-Hertogenbosch is zeer tevreden met dit convenant en ziet graag uitbreiding naar meer branches!