HEMPFLAX MARKETING BV

CDA vraagt Veerman naar consequenties vertrek HempFlax

Vezelhennepteelt in relatie tot HempFlax

Schriftelijke vragen van de leden Atsma en Schreijer-Pierik (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit(LNV), 29 maart 2004.


1. Heeft u kennis genomen van het artikel 'HempFlax stopt met hennepteelt?' Welke mogelijke gevolgen kan dit hebben voor zowel het stimuleren van een duurzame landbouw als voor de werkgelegenheid in het noorden?


2. Is het waar dat de teelt van vezelhennep uit Nederland dreigt te verdwijnen en HempFlax de teelt van vezelhennep in Duitsland wil voortzetten omdat de voorwaarden daar gunstiger zijn? Zo ja, wat zijn de verschillen in voorwaarden?


3. Bent u met ons van mening dat de procedure die bij het afwijzen van subsidie in het kader van de regeling 'EG-steunverlening akkerbouwgewassen' nog eens kritisch onder de loep moet worden genomen, zonder af te stappen van het principe dat overtredingen vragen om een proportionele boete?


4. Bent u bereid maatregelen te treffen om harmonisatie van stimuleringsbeleid tussen Duitsland en Nederland met betrekking tot de hennepteelt te bevorderen? Zo ja, hoe gaat u dit aanpakken?

Oogst, 19 maart 2004, pagina 7, Landbouwblad, 20 maart 2004 pagina 1 en 11, Veldpost 27 maart 2004 pagina 5