Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Westelijk Halfrond

Afdeling Noord-Amerika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 31 maart 2004

Behandeld


- Drs.T.E. Westerhuis


Kenmerk


- DWH/NM-47/04

Telefoon


- 070-3486267


Blad


- 1/3

Fax


- 070-3485472


Bijlage(n)


- 1


- Te.westerhuis@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van de ledenVerbeet en Smits over huwelijkssluiting tussen mensen van gelijk geslacht.

Graag - bied iku hierbij, mede namens de minister voor Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - - de leden Verbeet en Smits (PvdA) over huwelijkssluiting tussen mensen van gelijk geslacht. Deze vragen werden ingezonden op - 3 maart 2004 met kenmerk - 2030409680.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Donner, minister van Justitie, op vragen van de leden Verbeet en Smits (beiden PvdA) over huwelijkssluiting tussen mensen van gelijk geslacht.

Vraag 1
Kent u de berichten in de media van vorig weekeinde waarin de president van de Verenigde Staten aankondigt de Amerikaanse grondwet te willen wijzigen om huwelijkssluiting tussen mensen van gelijk geslacht onmogelijk te maken?

Antwoord:

Ja.

Vraag 2
Bent u bekend met de argumentatie van president Bush dat hij dit doet omdat het huwelijk tussen man en vrouw in alle culturen en in alle religies van fundamentele waarde is en daarmee het huwelijk ook voorbehouden dient te zijn aan een man en een vrouw? Onderschrijft u deze argumentatie?

Antwoord:

Wij zijn bekend met de argumentatie van de president van de Verenigde Staten, maar onderschrijven die niet.

In Nederland is het burgerlijk huwelijk (dus het huwelijk dat is gesloten ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand) voor paren van hetzelfde geslacht opengesteld. Nederland onderschrijft daarom het uitgangspunt dat het huwelijk is voorbehouden aan een man en een vrouw niet.

Vraag 3
Bent u van mening dat het "homohuwelijk" in Nederlandgeacht mag worden deel uit te maken van de Nederlandse cultuur en beschouwd wordt als een samenlevingsverband dat mensen mogelijk maakt hun liefde en verantwoordelijkheidsgevoel voor elkaar vorm te geven?

Antwoord:

De Wet van 21 december 2000, Stb. 2001, 9, waarbij het huwelijk werd opengesteld voor personen van hetzelfde geslacht, beoogt niet meer of anders dan hetgeen in deze vraag is verwoord.

Vraag 4
Bent u bereid president Bush onze zorgen over te brengen over de effecten van zijn uitspraken op de acceptatie en participatie van homoseksuelen in de Verenigde Staten en daarbuiten?

Antwoord:

De uitspraken van de Amerikaanse president dienen te worden geplaatst in de context van een maatschappelijke discussie in de VS, die aldaar in alle hevigheid wordt gevoerd. Het past de Nederlandse regering niet zich te mengen in een dergelijke gevoelige interne discussie in een land dat op zich voldoende politieke, juridische en maatschappelijke structuren kent om participatie en acceptatie van homoseksuelen te waarborgen.

Nochtans heeft de Minister-president de situatie zoals die in Nederland bestaat kenbaar gemaakt.

===