Ingezonden persbericht


Datum: Haarlem, 31 maart 2004

Nederlanders vóór medisch kloneren

CDA zegt desondanks aan te sturen op permanent verbod

Een ruime meerderheid (72 procent) van de Nederlanders steunt het maken van menselijke kloonembryo's voor de behandeling van ernstige ziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Intermediair naar de acceptatie van 'medisch kloneren'.

Ondanks die ruime steun kondigt het CDA echter aan medisch kloneren wegens ethische bezwaren permanent te willen verbieden.

Nu geldt in Nederland slechts een moratorium, dat op grond van de zogeheten Embryowet uiterlijk in 2007 moet worden opgeheven. In hun regeerakkoord spraken CDA, VVD en D66 af op dit punt geen initiatieven te ondernemen. Maar in Intermediair zegt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel dat zijn partij volgend jaar, bij de evaluatie van de Embryowet, zal proberen medisch kloneren permanent te verbieden.

Aanleiding voor het Intermediair-onderzoek was het nieuws, vorige maand, dat Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben bewezen dat medisch kloneren in principe mogelijk is. De enquête, uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS/Nipo onder een representatieve steekproef van 425 volwassen Nederlanders, toont aan dat bijna iedereen (92%) nu een standpunt heeft over medisch kloneren. In 1999 was dat nog maar 72%. Een andere uitkomst is dat de meeste Nederlanders (56%) zich in het buitenland zouden laten behandelen als medisch kloneren in eigen land verboden zou zijn.

Over de toelaatbaarheid van medisch kloneren wordt momenteel wereldwijd gestreden. Voorstanders vinden dat de belofte van behandelingen tegen vele ernstige ziekten opweegt tegen het gebruik van minuscule embryo's. Tegenstanders menen dat menselijke embryo's, hoe klein ook, niet mogen worden gedood. Nederland was internationaal tot nu toe een voorzichtig voorstander van medisch kloneren. Met een permanent verbod zou ons land zich scharen onder tegenstanders als de Verenigde Staten, Duitsland en Italië.

Het debat over het kloneren van mensen begon na de geboorte van het gekloneerde schaap Dolly in 1996. Het geboren laten worden van kloonbaby's wordt bijna overal afgewezen. Bij medisch kloneren wordt een embryo van vijf dagen oud gemaakt dat genetisch gelijk is aan de patiënt. Transplantatie-materiaal afkomstig uit zo'n kloonembryo zal, veronderstellen wetenschappers, door het lichaam van de patiënt niet worden afgestoten.

Voor de redactie:
Het artikel Langer leven dankzij klonen en de volledige gegevens van het TNS/Nipo-onderzoek zijn vanaf woensdag 31 maart te lezen via www.intermediair.nl.

Voor een toelichting kunt u bellen met chefredacteur Evert de Vos, 06 - 51 53 09 34, of met de redactie, 023 - 546 34 55.

Intermediair
Postbus 4020
2003 EA Haarlem t (023) 5463455
f (023) 5465530
e info@intermediair.nl