Gemeente Roermond

College Roermond stuurt brandbrief naar minister Verdonk

Burgemeester en wethouders van Roermond hebben 16 maart jongstleden een brief verzonden aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, mevrouw Verdonk inzake de aanmelding van vreemdelingen met mogelijk valse of vervalste paspoorten. Hierin wijst het college de minister op een in de ogen van het college tekortkoming in de vreemdelingenprocedure. Daardoor kunnen vreemdelingen, die hiertoe geen recht hebben, toch in het bezit komen van een zogenaamde aanmeldsticker en hierdoor rechtmatig verblijf in Nederland verkrijgen. Het college vraagt de minister in de brief eveneens om passende strengere, sluitende procedure-voorschriften.
* Brief 16 maart 2004 aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, mevrouw Verdonk

De gemeente Roermond voert al ruim 2 jaar de front-office-taken van de Vreemdelingendienst Venlo uit. Sinds enkele weken wordt het Vreemdelingenloket Roermond geconfronteerd met een groot aantal aanvragen voor een vergunning tot verblijf van personen, die niet beschikken over de vereiste machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Hoewel de aanvragers door de medewerkers erop worden gewezen dat het aanvragen van een vergunning tot verblijf geen zin heeft (aangezien men niet in het bezit is van een mvv, dan wel omdat de identiteit niet kan worden vastgesteld), moet de aanvrager, indien hij volhardt in zijn verzoek, volgens de huidige en toekomstige procedure toch worden toegelaten tot het doen van een aanvraag. Het mag duidelijk zijn dat een mededeling dat het doen van een aanvraag geen zin heeft, weinig indruk maakt op deze aanvragers. Het betalen van de vereiste legeskosten van 430,- is voor deze personen namelijk geen enkel probleem. De aanvragers hebben, hoewel niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) dan toch rechtmatig verblijf in Nederland verkregen.

Strengere procedurevoorschriften, zoals het niet in behandeling nemen van aanvragen voor een vergunning tot verblijf van personen die niet in het bezit zijn van de vereiste mvv, of van personen waarvan de identiteit niet kan worden vastgesteld, lijken het college dan ook zondermeer noodzakelijk.

Publicatiedatum: 31.03.2004 Bijgewerkt: 31.03.2004