Politie Groningen

Politie kleurt binnenstad blauw bij lente-actie: 400 bekeuringen en 27 aanhoudingen (31/03/04)

Groningen, 31-03-2004 - 400 bekeuringen en 27 aanhoudingen

Door bijna 70 medewerkers van Regiopolitie Groningen werd woensdag de binnenstad van Groningen blauw gekleurd. De politie hield zowel in de ochtend als middag een lente-actie met controles op diverse fronten. Zo controleerde de politie op onder meer de terreinen verkeer, prostitutie, overlast en criminaliteit.

Resultaten De politie deelde bij de controles bijna 400 bekeuringen uit. Hiervan reden 72 verkeersdeelnemers door het rode licht, 48 fietsers reden in het voetgangersgebied, 54 automobilisten droegen geen gordel, 64 verkeersdeelnemers reden in verboden richting en 49 mensen negeerden een gesloten verklaring. Daarnaast hield de politie 27 verdachten aan. Het ging hierbij om zeven fietsendieven, drie personen die een valse naam hadden opgegeven, drie verdachten hadden verdovende middelen bij zich, zeven personen begingen een overlastovertreding, twee personen stonden gesignaleerd, een verdachte beledigde een politieagent, een dief van een portemonnee, een illegale man, een illegale prostitue en een verdachte die een neppistool bij zich had.

De politie is de scheidsrechter in de publieke ruimte die optreedt tegen misstanden, kleine overtredingen en onregelmatigheden die het begin zijn van een neerwaartse spiraal. Een vernielde abri, de aanwezigheid van een groep zwervers of junks, troep op straat, een fietsendiefstal of asociaal verkeersgedrag. De politie ziet daar op toe. Met de controles en de gerichte surveillances te voet, per fiets of met de auto wil de politie zich richten op de problemen in de binnenstad onder het motto: Nait Soezn.

Het idee voor deze brede actie werd onlangs tijdens een overleg geboren. Hierin werd de missie van Regiopolitie Groningen behandeld. Het zijn van scheidsrechter in de publieke ruimte staat bij de brede actie van basiseenheid Centrum daarom voorop. De politie wil een vuist maken, laten zien dat zij toeziet op de regels en een bijdrage levert aan de veiligheid en leefbaarheid in de (binnen)stad. Regiopolitie Groningen hoopt dat deze lente-actie navolging zal krijgen in andere delen van de stad en in de provincie. Aan de hand van de resultaten wordt bekeken of de actie in de binnenstad en andere delen van de provincie voor herhaling vatbaar is.