Nederlandse Taalunie

Winnaars Taalunie Onderwijsprijs 2004 bekend

Den Haag, 31 maart 2004


De winnaars van de Taalunie Onderwijsprijs 2004 zijn bekend. De prijs voor het basisonderwijs gaat naar het project 'Het Verhalen-Atelier' van de De la Reyschool uit Den Haag (NL). Voor het voortgezet/secundair onderwijs werd 'Bazar in Zeeland' (NL) bekroond. De prijzen van 8000 euro zijn op 31 maart uitgereikt in de Tweede Kamer te Den Haag door de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Maria van der Hoeven.

Het Verhalen-Atelier - Basisonderwijs
Het Verhalen-Atelier is een lees- en schrijfproject van de De la Reyschool in Den Haag, een basisschool met meer dan de helft allochtone leerlingen. Hier maken de kinderen hun eigen boeken en films. Ze werken daarbij rond thema's uit de methodes voor taal, lezen en wereldoriëntatie en gebruiken computer en digitale camera. De leerkrachten zijn enthousiast en stellen meer betrokkenheid bij het gebruik van de Nederlandse taal vast. Ze ervaren dat de kinderen diepere en rijkere betekenissen van taalgebruik leren hanteren en beter gaan schrijven.
Bazar in Zeeland - Voortgezet/secundair onderwijs Jongeren lezen weinig, jongeren in het beroepsonderwijs lezen helemaal niet? In Zeeland bewijzen scholen met het project Bazar het tegendeel. Meer dan 2 000 leerlingen van acht vmbo-scholen gaan bijna wekelijks aan de slag met romans, kranten, tijdschriften, poëzie, strips, film en theater. Docenten zien het enthousiasme van hun leerlingen voor lezen toenemen, bibliothecarissen stellen vast dat jongeren meer boeken komen lenen en scholen voelen zich structureel ingebed in een breed netwerk van bibliotheken en culturele organisaties.

Met de Taalunie Onderwijsprijs brengt de Taalunie interessante initiatieven op het gebied van het onderwijs Nederlands in Vlaanderen en Nederland bij een breed publiek onder de aandacht. De Taalunie wil met deze voorbeelden andere scholen ertoe aanzetten om hun eigen onderwijs te vernieuwen. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt, aan een project uit het basisonderwijs én een project uit het voortgezet/secundair onderwijs.

www.taalunieversum.org/onderwijs/onderwijsprijs Ook dit jaar zijn de projecten van de winnaars en genomineerden van de Taalunie Onderwijsprijs beschreven in een webbrochure op www.taalunieversum.org/onderwijs/onderwijsprijs. Met de brochure wil de Taalunie scholen concrete ideeën aanleveren om het onderwijs Nederlands in de eigen school een nieuwe stimulans te geven. Ook schoolbegeleidingsdiensten, pabo's/lerarenopleidingen kunnen de brochure gebruiken als inspiratiebron. De brochure bevat een omschrijving van de zes genomineerde projecten. In de webbrochure zijn ook filmpjes te zien over de projecten en is het juryverslag te lezen.

De films
Er zijn films gemaakt van de zes genomineerde projecten. De DVD met films van drie edities van de Taalunie Onderwijsprijs is te bestellen bij het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie. Postbus 10595, 2501 HN Den Haag, Nederland. E-mail: info@taalunie.org. Telefoon: +31 70 346 95 48. De DVD kost 25 EUR (verzendkosten inbegrepen).

In de Nederlandse Taalunie voeren de Vlaamse en de Nederlandse overheid gezamenlijk beleid op het gebied van de Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende en creatieve manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Nederlandse Taalunie en haar werkterreinen is te vinden op www.taalunieversum.org.