Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 31 maart 2004

Veiligheidsbeleid is meer dan 'meer blauw op straat'


---

Veiligheidsbeleid verdient ruime politieke aandacht. Voor de verschillende vormen van onveiligheid en onzekerheid waarmee burgers geconfronteerd worden is er nood aan een passend politiek antwoord. Of deze 'superministerraad' het beste antwoord is, weten we evenwel niet. Het herkauwen en opnieuw in de etalage zetten van voorstellen die al veel langer bestaan wil nog niet zeggen dat op het terrein echt dingen veranderen. Façadepolitiek rond veiligheid is geen goede politiek. Ten gronde stellen we ook vragen bij de nagestreefde 'veiligheidsillusie': als er maar meer blauw op straat zou komen, zou er iets als een 'volledige' veiligheid kunnen worden bereikt. Zo worden verkeerde verwachtingen gecreëerd, worden maatschappelijke problemen te gemakkelijk 'gecriminaliseerd', en worden belangrijke vormen van bestaande criminaliteit (b.v. milieucriminaliteit) onderbelicht.

Op het vlak van slachtofferhulp bevatten de voorstellen van de federale regering enkele goede elementen. Er wordt echter niet systematisch gekozen voor een slachtoffergerichte benadering binnen de veiligheidsketen. Groen! is er niet van overtuigd dat de aanstelling van een speciale commissaris en 1 aanspreekpunt voor slachtoffers de problemen ten gronde oplost. Zolang politiemensen, parketmagistraten en rechters zelf niet de vaardigheden aangeleerd krijgen om met slachtoffers om te gaan, blijft alle hulpverlening nadien dweilen met de kraan open. Wij vragen dat de opleiding van politie en magistraten meer aandacht besteedt aan de slachtofferproblematiek en dat de minister van justitie de afspraken over de doorverwijzing van slachtoffers stipt toepast. Bovendien willen we dat slachtoffers automatisch inzage krijgen in hun dossier, zonder de omweg van de parketgriffie. De aangifte van het misdrijf bij de politie van hun slachtofferschap, zou moeten volstaan.

Wij hebben ook vragen bij de voorgestelde hervorming van het jeugdrecht. Wij delen niet de visie van de federale overheid dat minderjarigen veroordeeld kunnen worden door de correctionele rechtbank, ook al is dat door een jeugdkamer. De beoordeling blijft gebeuren via het strafrecht voor volwassenen. Dit is een cosmetische operatie. Geen toekomstgerichte visie. Belangrijker is dat ons jeugdbeschermingssysteem ten gronde wordt aangepakt. Jongeren, ook als ze een misdrijf hebben gepleegd, hebben recht op begeleiding en opvang. Instrumenten zoals alternatieve straffen, herstelbemiddeling, gemeenschapsdienst, .... zijn op Vlaams niveau reeds goed uitgebouwd. Wij zijn blij dat minister Onkelinx deze nu een wettelijke grond geeft, maar wensen dat deze steeds kunnen toegepast worden. Minister Onkelinx laat echter te veel de deur open voor de berechting van jongeren door een volwassenenrechtbank. Opnames in gesloten instellingen hebben maar zin als er voldoende omkadering is en begeleiding van jongeren. Anders werkt dit sociale uitsluiting in de hand, in plaats van integratie. Groen! wil jongeren niet afschrijven.

Verder vragen we dat het hoofdstuk milieucriminaliteit uit het nog altijd geldende Federaal Veiligheidsplan van paars-groen uitgevoerd wordt. Het gaat hier in veel gevallen om 'harde' criminaliteit die een reële invloed heeft op de levenskwaliteit van heel wat mensen. We vragen dat er in elk arrondissement een milieuparket en -kamer komen. Verder vragen we ook dat de bestrijding van milieucriminaliteit een van de prioriteiten wordt van de nationale en lokale politie.

Vera Dua, voorzitter Groen !

..............................................

Persdienst Groen!

Sylvie Fabré, persverantwoordelijke

Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht

tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47

gsm 0476 99 97 13

e-mail pers@groen.be

..............................................

Groen! via InterNet

e-mail persdienst: pers@groen.be

Groen! homepage : http://www.groen.be/

persteksten : http://www.groen.be/pers/

Uit- of inschrijven op deze mailinglist:

ga naar http://www.groen.be/pers/

..............................................