Gemeente Heythuysen

Nieuws

Verzending aanslagen gemeentelijke belastingen 2004

Met dagtekening 31 maart 2004 zullen de aanslagen gemeentelijke belastingen 2004 verzonden worden. Alle aanslagen zijn gecombineerd op één aanslagbiljet.

Tarieven gemeentelijke belastingen 2004
De tarieven van 2004 voor de diverse gemeentelijke belastingen en heffingen kunt u onder aan dit bericht downloaden.

Wanneer belastingplichtig?
Peildatum voor de OZB-belastingen en het rioolrecht is 1 januari van het belastingjaar. Ook al verkoopt u de woning in de loop van het jaar, of verhuist u naar een andere woning, bent u toch voor het gehele jaar deze belastingen verschuldigd. Bij verkoop worden de eigenaarslasten via de notaris naar rato verrekend met de nieuwe eigenaar.

Zowel voor de hondenbelasting als voor de afvalstoffenheffing geldt, dat er een ontheffingsmogelijkheid (per maand) is voor diegenen die in de loop van het jaar verhuizen naar een andere gemeente.

Lokale lastenvermindering
Degenen die op 1 januari 2004 belastingplichtig zijn ingevolge de afvalstoffenheffing krijgen ook dit jaar weer een bedrag van 34,04 in mindering gebracht i.v.m. de lokale lastenvermindering (de zgn. Zalmsnip).

OP HET AANSLAGBILJET 2004 IS BIJ HET AANSLAGBEDRAG VOOR DE AFVALSTOFFENHEFFING DEZE LOKALE LASTENVERMINDERING VAN 34,04 REEDS IN MINDERING GEBRACHT.

Spreiding betaling gemeentelijke belastingen
De gemeente Heythuysen biedt haar inwoners de mogelijkheid om de gemeentelijke belastingen in twaalf maandelijkse termijnen te betalen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat u de gemeente machtigt om de termijnbedragen van uw rekeningnummer af te schrijven. Ruim 60% van de belastingplichtigen in de gemeente Heythuysen maakt al gebruik van deze mogelijkheid tot gespreide betaling.

Meedoen aan automatische betaling
Wilt u meedoen aan automatische betaling- en dus de gemeentelijke belastingen in twaalf maandelijkse termijnen betalen- is het wel noodzakelijk dat een machtiging voor automatische betaling wordt afgegeven. Bij het aanslagbiljet 2004 worden machtigingskaarten meegezonden.

Eén van de voorwaarden om deel te nemen aan automatische betaling is, dat er voldoende saldo op uw rekening aanwezig is. In incidentele gevallen is het tussentijds deelnemen aan de automatische betaling van gemeentelijke belastingen mogelijk. De belastingbedragen -c.q. de nog openstaande bedragen- worden dan in het nog resterende aantal termijnen afgeschreven. Ook in dit geval dient een machtiging te worden afgegeven.

HEEFT U REEDS EEN MACHTIGING VERSTREKT, DAN IS HET NIET NODIG OM NU EEN NIEUWE MACHTIGINGSKAART IN TE STUREN.

En als u niet meedoet aan automatische betaling? Indien u niet meedoet aan automatische betaling, blijft het aantal betaaltermijnen ongewijzigd. Dat betekent dat de aanslag in twee termijnen betaald moet worden. De 1e termijn vervalt twee maanden na afloop van de maand van aanslagoplegging, derhalve 31 mei 2004. De 2e termijn vervalt twee maanden later (31 juli 2004).

Voor de aanslag van de extra ledigingen (boven 14 ledigingen restafval en 18 ledigingen gft-afval) van de minicontainers geldt een termijn van één maand na afloop van de maand van aanslagoplegging. Deze aanslag wordt na afloop van het belastingjaar opgelegd.

Te laat betalen wordt duur!

Als u de gemeentelijke belastingen niet binnen de gestelde termijnen betaalt, voorziet de wet erin dat invorderingsmaatregelen moeten worden genomen. Hieraan zijn kosten verbonden.
De kosten van de aanmaning en het dwangbevel zijn afhankelijk van de hoogte van het verschuldigde belastingbedrag en bedragen per 1 februari 2004:
voor een aanmaning:
6,- bij een verschuldigd bedrag tot 454,-
14,- bij een verschuldigd bedrag van 454,- of meer. voor een dwangbevel:
dwangbevelkosten bij een verschuldigd bedrag tot 90,- bedragen 35,-* en worden verhoogd met 3,- voor elk geheel bedrag van 45,- waarmee het verschuldigde bedrag die 45,- te boven gaat.

* In een vorige publicatie stond: 34,- . Na de wettelijke indexering is dit bedrag gewijzigd in 35,-.

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u in het gemeentehuis terecht bij het Team Belastingen, tel. 0475 - 499315 / 499329.

Te downloaden :
tarieven 2004.doc