VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Birgit Schurrman hoofdrol Toffe Jans in De Jantjes

Birgit Schuurman zal de hoofdrol van Toffe Jans gaan vertolken in de nieuwe versie van De Jantjes. Birgit Schuurman, bekend als succesvolle zangeres en binnenkort te zien als hoofdrolspeelster in de nieuwe film Floris, maakt met de rol van Toffe Jans haar musicaldebuut. De oer Hollandse klassieker van De Jantjes zal in een regie van Dick Hauser vanaf december 2004 te zien zijn in de Nederlandse theaters. Dick Hauser zorgt voor een nieuwe, vitale versie met veel aandacht voor de authentieke accenten. Birgit Schuurman: 'De combinatie van zingen én acteren spreekt mij bijzonder aan: alles wat ik leuk vind in één verenigd!' Momenteel is de casting voor De Jantjes nog in volle gang, de komende weken verwacht Joop van den Ende Theaterproducties bekend te kunnen maken wie de overige hoofdrollen van Dolle Dries, Schele Manus, Blauwe Toon en alle anderen zullen vervullen.

Het 'toneelstuk met liedjes' van Herman Bouber beleefde zijn wereldpremière op 14 september 1920. Het bevat overbekende nummers als 'Wordt Nooit Verliefd', 'Nou Tabee Dan' en 'Omdat ik zoveel van je hou'. De Jantjes mag als voorloper van de Nederlandse musical met recht een klassieker worden genoemd.

Al voor de oorlog beleefde De Jantjes meerdere reprises. Na de oorlog werd het stuk veelvuldig gespeeld door het Amsterdams Volkstoneel en Nooy's Volkstheater. In de loop der jaren hebben veel bekende acteurs en actrices in het populaire stuk gespeeld, onder wie Johnny Jordaan, Ramses Shaffy, Albert Mol, Beppie Nooy en Herman Bouber zelf. Van De Jantjes zijn diverse registraties gemaakt. De eerste 'stomme' verfilming dateert uit 1934 met Louis Davids in de hoofdrol.

Het verhaal van De Jantjes speelt zich af in de Jordaan in het begin van deze eeuw. Dolle Dries, Blauwe Toon en Schele Manus zit het de laatste tijd niet mee. Blauwe Toon loopt veel geld mis en heeft geen familie of vriendin. Schele Manus wordt om zijn handicap door zijn vriendin Toffe Jans aan de kant gezet en ook Dolle Dries krijgt de bons van zijn vriendin Blonde Greet. Gedrieën besluiten ze te tekenen bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Ze moeten voor zes jaar naar Indië en laten hun geliefde Amsterdam met alle vrienden en gezelligheid achter zich. Na zes jaar keren ze terug. Er is echter nogal wat veranderd..

Noot voor de redactie,