Vlaamse overheid

Deze middag keurde de Commissie Onderwijs van het Vlaamse Parlement het voorstel van decreet betreffende het Nederlandstalig onderwijs in Brussel-Hoofdstad goed. Het decreet werd ingediend door de parlementsleden Sven Gatz, Yamilla Idrissi, Frans Ramon, Dirk De Cock, Brigitte Grouwels en Gracienne van Nieuwenborgh. Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen Vanderpoorten steunt het voorstel.

Vanaf het schooljaar 2005-2006 krijgen een bepaald percentage Nederlandstalige leerlingen voorrang als ze zich inschrijven in een school binnen Brussel-Hoofdstad. De bedoeling is om scholen toe te laten een representatief aandeel leerlingen met het Nederlands als thuistaal na te streven. Deze doelstelling kan in Brussel-Hoofdstad enkel gerealiseerd worden door in te grijpen aan het begin van de inschrijvingsperiode.

Het gelijke kansendecreet van minister Vanderpoorten gaat ervan uit dat het zowel beleidsmatig, onderwijskundig als met het oog op de integratie en de maatschappelijke cohesie, aangewezen is om op school een voor de regio representatief aantal leerlingen met thuistaal Nederlands te hebben.

Om dit doel te bereiken wordt er gewerkt met het doorverwijzingmechanisme. Doorverwijzen kan slechts wanneer de school minimaal 20% anderstalige leerlingen heeft én de relatieve aanwezigheidsgraad van anderstalige leerlingen in de school 10% hoger ligt dan de relatieve aanwezigheidsgraad van het werkingsgebied van het lokale overlegplatform. Deze techniek grijpt in aan het einde van de inschrijvingsperiode.
In Brussel ligt de relatieve aanwezigheidsgraad van anderstalige leerlingen veel hoger dan in Vlaanderen en dat vooral door de specifieke aanwezigheid van Franstaligen. Daarom is het gerechtvaardigd om de techniek van de beperkte voorrang toe te passen in het begin van de inschrijvingsperiode om de representativiteit te waarborgen.

Voor de Brusselse scholen die kiezen voor het beperkte voorrangssysteem in plaats van de doorverwijzing, komt er een vaste inschrijvingsperiode. Zowel Nederlandstaligen als anderstaligen kunnen tussen 1 september en 31 januari hun kinderen inschrijven. Deze inschrijvingen zijn definitief als op 1 februari de door de school bepaalde maximumcapaciteit niet is overschreden. Is de capaciteit overschreden, dan wordt beperkt en chronologisch voorrang gegeven, binnen de aangegeven grenzen van de relatieve aanwezigheidsgraad, aan leerlingen van wie de thuistaal het Nederlands is. Deze voorrang voor Nederlandstalige leerlingen wordt beperkt tot dezelfde verhouding vanaf wanneer doorverwijzing mogelijk is.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---