KNSB

World Cup-circuit voor afstandswedstrijden

Hoogland, 30 maarti 2004

De Sectie Marathon van de KNSB heeft met de Stichting Alternatieve Elfstedentocht (Finland), de Stichting Winter Marathon (Weissensee) en de Sylvan Lake Ice Marathon (Canada) overeenstemming bereikt over het te voeren beleid in de komende jaren. De KNSB en de drie organisaties gaan toewerken naar een World Cup-circuit voor afstandswedstrijden op natuurijs. Daarbij wordt gedacht aan wedstrijden in Finland, Oostenrijk, Canada en Zweden. "We hebben het dan over wedstrijden over 100 dan wel 200 kilometer. Die serie wedstrijden zal dan uiteindelijk leiden tot een totaalklassement met een overall winnaar", laat sectievoorzitter Heinze Bakker weten.
Voor het komend seizoen zal dit, mede op grond van vorig jaar al gemaakte afspraken, nog niet realiseerbaar zijn, maar in het seizoen 2005/2006 zou een begin gemaakt moeten worden. Van belang daarvoor is uiteraard het vinden van een (of meer) evenementensponsor(en) om dat mogelijk te maken. Voor het komend seizoen wordt wel alvast doorgevoerd dat op de wedstrijdkalender van de Sectie Marathon van de KNSB geen twee, maar nog slechts één weekeinde wordt gereserveerd voor de activiteiten op de Weissensee. In de praktijk betekent dit dat het ONK Marathon daar dit jaar zal worden gereden op een woensdag, drie dagen later, op zaterdag, gevolgd door de 200 kilometer-wedstrijd. Het ONK blijft een op zichzelf staande wedstrijd en zal geen deel uitmaken van genoemd circuit en haar totaalklassement.
Met Zweden zijn de eerste voorzichtige contacten gelegd om ook dat land bij de plannen te betrekken. Het is uitdrukkelijk de bedoeling in alle genoemde landen samen te werken met de betreffende nationale bonden.
Heinze Bakker: "De grootste winst op korte termijn is dat de betrokken neuzen nu dezelfde kant op staan en dat er, anders dan een jaar geleden, geen ruzie meer is in de tent. Veder mag je concluderen dat waar het bij de marathon gaat om internationalisatie er in ieder geval sprake is van een tweesporenbeleid: het als boven omschreven natuurijscircuit en het kunstijscircuit waarbij aansluiting werd gevonden bij de Essent ISU World Cup voor de langebaan."

Wedstrijddata voor het komend seizoen:
Woensdag 2 februari 2005: ONK Weissensee
Zaterdag 5 februari 2005: 200km Weissensee
Zaterdag 19 februari 2005: 200km Kuopio Finland (B-rijders) Zaterdag 26 februari 2005: 200km Sylvan Lake Canada

Daarbij wordt dan op dinsdag 22 februari nog een wedstrijd over 100 ronden gereden op de Olympic Oval in Calgary.

Einde persbericht