Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

- 31 maart 2004-

VBTB helpt bij het vinden van trends en structuren Functioneren en presteren van de overheid centraal in onderzoek Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer is van mening dat de overheid slagvaardig moet presteren en transparant moet functioneren. De overheid is van en voor de burger en de burger heeft recht op een overheid die zorgvuldig met publiek geld omgaat. Naast het rapport Beslistermijnen, Waar blijft de tijd?, publiceert de Algemene Rekenkamer vandaag haar Verslag 2003, Werkprogramma 2004 en de Strategie 2004-2009.

Van incident naar trend en structuur
In haar missie stelt de Algemene Rekenkamer zich het doel het rechtmatig, doelmatig, doeltreffend en integer functioneren van het Rijk en de daarmee verbonden organen te toetsen en te verbeteren. Dat doet ze door de Tweede Kamer en de regering op onderzoek gebaseerde informatie te verstrekken. Zij hoopt daarmee het slagvaardig presteren en transparant functioneren van de overheid te verbeteren.
In haar vernieuwde strategie geeft de Algemene Rekenkamer aan om haar onderzoeken meer dan voorheen te willen benutten om trends en ontwikkelingen te signaleren en onderliggende structuren bloot te leggen. De president van de Algemene Rekenkamer, Saskia J. Stuiveling, benadrukt in het voorwoord van het Verslag 2003 dat VBTB (Van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording) -als het met verstand wordt ingezet- beleidsmakers disciplineert tot het maken van uitvoerbaar en effectief beleid. Alleen door gemaakte keuzes, verwachtingen, uitvoering en effecten gedurende voldoende lange tijd goed te documenteren kan duidelijk worden welk beleid effectief is en hoe dat komt.

In vernieuwde strategie goed openbaar bestuur als basis De belangrijkste vernieuwing in de strategie 2004 - 2009 van de Algemene Rekenkamer is de uitwerking van taken die voortvloeien uit 'goed openbaar bestuur', volgens de definitie van de Verenigde Naties (VN). Van de acht criteria die de VN benoemd heeft, rekent de Algemene Rekenkamer er vier tot haar kerntaak, te weten transparantie, publieke verantwoording, effectiviteit/efficiëntie en vraaggerichtheid.
Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer wordt geordend in twee pijlers. De eerste pijler, Verantwoording en toezicht, draagt bij aan een transparante overheid die verantwoording aflegt over wat zij doet. Hieronder valt niet alleen het traditionele rechtmatigheidsonderzoek, maar ook onderzoek naar de kwaliteit van informatie over beleid, toezicht op instellingen op afstand van het Rijk en Europese geldstromen.
De tweede pijler, Aansluiting van beleid en uitvoering, gaat over de effectiviteit en het presteren van de overheid. Bij dit onderzoek gaat het om vragen als: wordt beleid goed uitgevoerd en leidt het tot de resultaten die bedoeld waren? Omdat de Algemene Rekenkamer niet alles kan onderzoeken, beperken zij zich tot die terreinen waar het gaat om grondrechten van de burger, waar de gevolgen van slecht of niet uitgevoerd beleid het meest merkbaar zijn:

* publieke voorzieningen: zorg, onderwijs, werk en inkomen;
* veiligheid: veiligheid in woon- en leefomgeving, voedselveiligheid, terrorismebestrijding;

* duurzame ontwikkeling: duurzame energie, duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, biodiversiteit.

* In alle onderzoeken zullen vier vaste aandachtspunten aan bod komen:
* ministeriële verantwoordelijkheid;

* de Europese Unie;

* handhaving;

* bedrijfsvoering (waaronder ICT, integriteit en administratieve lasten).

Onderzoeken die in 2004 worden afgerond
Het Werkprogramma 2004 is het eerste werkprogramma volgens de Strategie 2004-2009, hierin staan alle onderzoeken en projecten die in 2004 afgerond worden of die in 2004 gestart worden en in 2005 of 2006 klaar zijn. In de pijler Verantwoording en toezicht worden bijvoorbeeld het EU-trend rapport 2004, Rapporten bij de jaarverslagen, Staat van de beleidsinformatie en Geluidsisolatie Schiphol gepubliceerd. In de pijler Aansluiting van beleid en uitvoering worden onder andere de onderzoeken naar Verslaafdenzorg, Opsporing en vervolging van fraude, Veiligheid in de buurt en Groene Stroom gepubliceerd.