Gemeente 's-Hertogenbosch

08-04-2004

Basisscholen gaan voor behoud vogelsoorten

Nestkastenproject van Duurzame Driehoek van start

Op woensdag 31 maart jongstleden heeft wethouder E. de Jonge, van onder meer milieu, op de Imam Albogarischool (Churchillaan 79-81) de eerste nestkasten van het nestkastenproject van de Duurzame Driehoek opgehangen. De wethouder deed dat samen met de leerlingen van de basisschool en de secretaris van de IVN/Vogelnatuurwacht, K. Bierman. In 's-Hertogenbosch doen twaalf basisscholen mee aan het project.

Nestkastenproject
Deze maand start in Brabant het nestkastenproject. In totaal 74 basisscholen uit elf gemeenten ontvangen een bouwpakket waarmee ze negen nestgelegenheden kunnen bouwen voor vogelsoorten die het moeilijk hebben. De nestkasten zijn zo ingericht dat ze de huismus, de huiszwaluw en de steenuil moeten aantrekken. Het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert heeft de bouwpakketten speciaal voor dit project gemaakt.

Leerzaam
Het is de bedoeling dat de nestkasten in de directe omgeving van de school worden opgehangen. Daarnaast wordt aan de leerlingen gevraagd de kasten in de gaten te houden en op te schrijven wat ze waarnemen. Alle deelnemende scholen ontvangen bij het bouwpakket ook nog een pakket met informatiematerialen en het verzoek om over het project een werkstuk te maken.

Duurzame Driehoek
Het nestkastenproject is een initiatief van de Duurzame Driehoek. Dit is een samenwerkingsverband van elf gemeenten (Bernheze, Boxtel, Eindhoven, Sint Oedenrode, Sint Michielsgestel, Oirschot, Oisterwijk, Schijndel, ¿s-Hertogenbosch, Tilburg en Vught) en de Provincie Noord-Brabant met als doel concrete resultaten te boeken op het gebied van duurzaamheid. Speerpunten zijn energiebesparing en het behoud en de versterking van de verscheidenheid aan plant- en diersoorten, ofwel biodiversiteit.

Populatie teruggelopen
Het nestkastenproject valt onder de laatste speerpunt. De laatste jaren is de populatie van steenuilen, huismussen en huiszwaluwen sterk teruggelopen, onder meer omdat deze vogelsoorten geen geschikte broedplaatsen konden vinden. Door het aanbrengen van kant en klare nestelplaatsen wordt het deze vogels makkelijker gemaakt om tot broeden te komen.