Digitale Gemeente Houten

Lezing over Abdelkader Benali

zondag 21 maart 2004 - Bron: Bibliotheek Houten

Op woensdag 31 maart wordt in de bibliotheek van Houten een lezing gehouden over het boek De langverwachte van Abdelkader Benali. Neerlandica en docente Communicatie Thérèse Dona behandelt dan de belangrijkste thema's, recensies en gaat kort in op het overige werk van Benali.

Een roman die 'speels en scherp is, rijk en fijnzinnig, een betoverend boek dat vrolijk uiteenspat als een veelkleurige vuurpijl boven de moderne samenleving'. De jury van de Libris Literatuur Prijs 2003 heeft 'met trots, plezier en overtuiging' - aldus voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven - de prijs toegekend aan de roman De langverwachte van Abdelkader Benali.

De verteller in De langverwachte is een meisje dat nog geboren moet worden, de dochter van een jonge, hoogblonde Rotterdamse en van hoofdpersoon Mehdi Ajoeb, de 17-jarige zoon van een Marokkaanse slager. De jury looft in zijn rapport het grote beeldenrepertoire waarvan Benali de lezer laat genieten. 'In korte en lange scènes creëert hij in dit boek niet alleen een indrukwekkend beeld van de eigentijdse stad Rotterdam, maar ook van het Marokko dat de familie Ajoeb heeft achtergelaten en dat hij in wonderlijke taferelen oproept.'

De langverwachte is de tweede roman van Abdelkader Benali (1975), die in 1996 debuteerde met Bruiloft aan Zee, dat het jaar daarop werd genomineerd voor de Libris Prijs.

Thérèse Dona studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, specialisatie Moderne Letterkunde en bijvak Kunstfilosofie. Ze is als docente Communicatie verbonden aan Saxion Hogeschool IJselland. Daarnaast geeft ze lezingen over haar echte liefde, de literatuur en interviewt ze schrijvers.

De lezing wordt gegeven in het gebouw van de Bibliotheek Houten, Onderdoor 158. Voorverkoop van toegangsbewijzen vindt plaats bij de bibliotheek en bij boekhandel Wijs, Spoorhaag 144, te Houten.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur

Prijs: 5,--, inclusief koffie.

Voor meer informatie, aanmelding of een folder kunt u terecht bij de Bibliotheek Houten. tel.: 030-6375938.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).