Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Debat en boekpresentatie over Landbouw en Globalisering Wat van ver komt is lekker?

Amsterdam, 29 maart 2004 -- De supermarkt lijkt wel een wereldmarkt: appels uit China, kiwi's uit Nieuw Zeeland, druiven uit India. De consument lijkt steeds meer keuze te hebben, maar geldt dat ook voor boeren in Europa en daarbuiten? Milieudefensie organiseert daarom in samenwerking met het Platform Aarde Boer Consument een debat over Landbouw en Globalisering. Tijdens het debat wordt het boek ' Wat van ver komt is lekker?' gepresenteerd. Het debat vindt plaats op 31 maart 2004 van 19:30 uur tot 21.30 uur in "In de Driehoek" (Willemsplantsoen 1 c, Utrecht).

Men zegt wel dat globalisering goed is voor arm en rijk. Export levert welvaart. Maar hoe worden baten en kosten verdeeld? Wat is de impact van globalisering op het milieu en op de positie van boeren, consumenten en multinationale bedrijven? Veel boeren kunnen het niet meer bolwerken in de keiharde concurrentie, zowel in Europa als daarbuiten. Hormonen, dioxinen en pesticiden duiken op in ons voedsel en Europa wacht af tot de gevreesde vogelgriep haar intrede doet. Tegenover globalisering kan regionalisering staan. Door productie en consumptie zoveel mogelijk in het eigen gebied te houden, zijn de negatieve gevolgen van mondialisering misschien tegen te gaan of niet? Al deze vragen en stellingen komen aan bod tijdens het debat.

O.l.v. Arie van den Brand (voormalig tweede kamerlid GroenLinks), nemen aan het debat deel:
* Dhr. Cees Veerman (Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
* Dhr. Gerard Doornbos (LTO Nederland)
* Mevr. Rian Fokker (Novib)
* Dhr. Joop de Koeijer (Nederlandse Akkerbouw Vakbond)
* Dhr. Kees Kodde (Milieudefensie)

Wat van ver komt is lekker? Aanleiding voor het debat is de publicatie van het boek 'Wat van ver komt is lekker', door uitgeverij Jan van Arkel i.s.m. Milieudefensie. Boeren, politici, wetenschappers en milieubeweging geven in dit boek hun visie op globalisering en regionalisering. Het Europees landbouwbeleid komt aan de orde, de rol van boerenorganisaties en de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, 020 5507 333 www.milieudefensie.nl Aarde Boer Consument, 0228 561 290 Aanmelden kan bij debatcentrum TUMULT, 030 233 2430 of via ww.tumultdebat.nl.


---