Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200205125/1
Beroepen van de Milieufederatie Noord-Holland en de vereniging Stop Vuilverbranding Alkmaar tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend voor het verbranden van afval - waaronder een uitbreiding met een vierde verbrandingslijn - op het terrein aan de Jadestraat 1 in Alkmaar. De vergunning is verleend voor het ontvangen, opslaan, overslaan, bewerken en verbranden van huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen. Voorts wordt elektrische en thermische energie opgewekt en worden reststoffen bewerkt, op- en overgeslagen. Ook is vergunning verleend voor de overslag van wit- en bruingoed en het verrichten van proefnemingen. In beroep wordt onder meer - gesteld dat in de vergunningen lagere emissiewaarden moeten worden opgenomen.


* 200301711/1
Beroepen van Ahold Vastgoed, Cargill B.V. en anderen tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan de OBA Group B.V. voor een fabriek aan de Westhavenweg 70 in Amsterdam. De vergunning is verleend voor de op- en overslag en de bewerking van kolen, kolenproducten, ertsen, mineralen en andere delfstoffen, agri-producten en schroot. De beroepen richten zich onder meer tegen het ontbreken van een geuronderzoek en tegen stofhinder.

* 200305150/1
Hoger beroep in verband met de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de wijziging van het beschermd monument aan de Oudegracht in Utrecht. De wijziging heeft betrekking op uitbreiding van de woonkamer met een serre en het realiseren van een kelder onder deze serre. De rechtbank Utrecht heeft bij uitspraak van 17 juni 2003 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard.

* 200306297/1
Beroep tegen het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan Nieuw Oosteinde van de gemeente Aalsmeer. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de Oosteinderpoelpolder ten noordoosten van de kern Aalsmeer. Met het plan wordt onder meer de bouw van (maximaal) 1300 woningen mogelijk gemaakt. Het eerdere goedkeuringsbesluit van 29 mei 2001 van het bestemmingsplan is bij uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 19 februari 2003 (200103151/1) vernietigd.


* 200308069/1
Beroep van een aantal inwoners van Amsterdam tegen het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan Zuidwest Kwadrant 2002 van het stadsdeel Osdorp. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een deel van het stedelijk gebied van het stadsdeel Osdorp. Met het plan wordt beoogd door vernieuwing een aantrekkelijk woonmilieu met een gevarieerd woonaanbod te creëren. Het beroep richt zich onder meer tegen de bouwmogelijkheid van vier woontorens met een maximum bouwhoogte van 45 meter aan het Jan van Zutphenplantsoen.

* 200308910/1
Beroep van de vereniging Bizzy Beesel tegen het onderzoeksbevel dat het college van gedeputeerde staten van Limburg bij besluit van 8 juli 2003 aan de vereniging heeft opgelegd. De vereniging had een mobiele ijsbaan gehuurd ter gelegenheid van de heropening van een vernieuwde rijksweg en deze voor algemeen gebruik ter beschikking gesteld aan de inwoners van Reuver. Als gevolg van vandalisme is koelmiddel (ethyleenglycool) uit een kraan bij de ijsbaan gelekt en in de bodem terechtgekomen. In het onderzoeksbevel wordt de vereniging opgelegd nader onderzoek te verrichten naar de omvang van de verontreiniging van het grondwater.