VVD



Nieuws

31 mrt 2004 - 'Het zal veel minder zijn met de
populariteit van Kopspijkers'

Hij kwam als 27-jarige in de Tweede Kamer terecht, maakte een tussentijdse uitstap naar achtereenvolgens Amsterdam, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en het Ministerie van Defensie. Zijn volgende stap is voorzitter van het College Tarieven Gezondheidszorg. De VVD neemt afscheid van een 'politieke duizendpoot, oftewel Frank de Grave (48).

Het is geen afscheid uit onvrede omdat hij geen fractievoorzitter, of Minister is geworden deze regeerperiode. ,,Ik vind het juist van groot belang dat ook ex-ministers volksvertegenwoordigers willen zijn. Het controleren van de macht is net zo belangrijk als het uitoefenen van de macht, en Kamerlid zijn is het hoogste wat je in een democratie kun bereiken. Ik ben met volle overgave Kamerlid geweest."

Is Kamerlid de mooiste hondenbaan die er is? De Grave: ,,Er zijn natuurlijk veel hondenbanen, maar laat ik het zo zeggen: Kamerlid zijn is een mooie baan, met hondse elementen en met mooie elementen. Het is een baan waarin je veel kritiek krijgt. Maar er staan veel dingen tegenover die erg mooi zijn."

U stapt na ruim twintig jaar uit de actieve politiek. Hoe gaat u nu de politiek volgen? Neemt u grote afstand, of blijft u juist veel contact houden met oud-collega's? De Grave: ,,Ik ben wel van de afdeling: 'weg is weg'. Er zijn mensen bij de VVD die het van me overnemen. Maar goed, na 22 jaar zit politiek wel in mijn bloed. Laat ik het zo zeggen: de belangstelling blijft."

Gaan we u nog vaak zien in Kopspijkers? U bent in dat programma regelmatig gepersifleerd... ,,Dat denk ik niet. Dat is jammer voor de Kopspijkers-mensen, jammer voor Jack Spijkerman. Ik voorspel dat het dit seizoen ook veel minder zal zijn met de populariteit van het programma", aldus een grappende Frank de Grave.

Downloads

Speech Weisglas bij afscheid De Grave.doc (30
kb)
Download bestand
Afscheidsrede Frank de Grave 31 maart
2004.doc (37 kb)
Download bestand