Socialistische Partij

`Onderzoek eigen bijdrage thuiszorg ondermaats broddelwerk'

31-03-2004 * Het onderzoek naar de gevolgen van de verhoogde eigen bijdrage in de thuiszorg is onvolledig en de conclusies zijn onjuist. "Staatssecretaris Ross moet haar huiswerk over doen," concludeert SP-Kamerlid Agnes Kant. "Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris het onderzoek aandraagt als ondersteuning van haar beleid."

Agnes Kant "In dit halfbakken onderzoek wordt al geschat dat 8500 mensen de thuiszorg hebben opgezegd," stelt Kant. "Verzuimd is onderzoek te doen naar andere gevolgen. Genegeerd zijn mensen die het aantal uren thuiszorg verminderen, helemaal geen aanvraag meer doen of in de financiële problemen komen en bezuinigen op andere basisbehoeften. Broddelwerk dus."

"Uit eigen onderzoek van de SP bleek dat, ook nadat mensen in maart de beschikking over hun eigen bijdrage hebben ontvangen, het aantal opzeggingen nog flink stijgt. Wat bovendien duidelijk werd, is dat het aantal mensen dat minder uren zorg neemt, ongeveer even groot is als het aantal dat de thuiszorg geheel opzegt. Een andere forse categorie komt door de verhoging in de financiële problemen."

Uit het onderzoek van de staatssecretaris blijkt dat een kwart van de opzeggers een lager inkomen heeft. Bovendien heeft ook ruim een kwart van de opzeggers geen alternatief. Ruim de helft probeert zichzelf te redden, met of zonder partner, en voor hen is het nog maar zeer de vraag of dit een oplossing voor de lange termijn is. De SP vindt het volstrekt onbegrijpelijk dat de regering dit geen probleem lijkt te vinden.

Kant: "Staatssecretaris Ross moet snel haar huiswerk over doen. Ook de tweede golf opzeggingen en de andere gevolgen moeten onderzocht worden, om vervolgens snel maatregelen te kunnen nemen. Bovendien moeten mensen die al in december hebben opgezegd en daarom geen definitieve beschikking over de eigen bijdrage kregen, opnieuw worden benaderd om te kijken of ze alsnog gebruik willen maken van de thuiszorg."