Gemeente Alkmaar


College vraagt raad om standpunt beheer civieltechnische kunstwerken

Alkmaar, 31 maart 2004

De toestand van de civieltechnische kunstwerken zoals bruggen, tunnels, kademuren en geluidsschermen in Alkmaar is slecht en vraagt om extra onderhoud. Omdat het budget beperkt is, vraagt het college van B&W aan de raadscommissie een keuze te maken: inzet van meer middelen nu of het accepteren van hogere kosten in de toekomst.

De onderhoudsachterstand van de bruggen en tunnels in Alkmaar is opgelopen tot EUR 5,5 miljoen. Deze achterstand is met name veroorzaakt doordat er de afgelopen dertig jaar weinig geld was voor onderhoud. Daardoor is het onderhoud grotendeels beperkt gebleven tot lapwerk. Onveilige situaties doen zich gelukkig nog niet voor.

Oplossingen
In haar beleidsplan `De brug is gelegd' legt het college de gemeenteraad een aantal oplossingen voor. Hierbij moet steeds de afweging worden gemaakt tussen enerzijds het beperkte aantal financiële middelen en anderzijds het risico van uitval van een brug of nog hogere kosten in de toekomst.

In `De brug is gelegd' vraagt het college allereerst de raad te beoordelen hoe het beleidsplan ingepast moet worden binnen de perspectiefnota (Kaderstellend document waarin de raad aangeeft welk nieuw beleid ze wil voeren, welk bestaand beleid ze wil heroverwegen en hoeveel geld ze hiervoor uit wil trekken). Het wegwerken van de onderhoudsachterstand - in `De brug is gelegd' geschat op EUR 5,5 miljoen - zou al een eind op weg zijn met de helft van dit bedrag.

Vervolgens geeft het college aan dat het onderhoud van civieltechnische kunstwerken gezien moet worden als onderdeel van alle activiteiten op het gebied van stadsbeheer, zoals het onderhoud van groen en water, wegen, riolering en openbare verlichting. Bij haar afweging is het aan de raad om te bepalen welke van die onderdelen ze belangrijk vindt. Daarbij tekent het college wel aan dat de bruggen over het Noordhollands Kanaal van groot belang zijn voor het functioneren van de Alkmaarse binnenstad.

De noodzaak van bepaalde bruggen moet steeds kritisch worden bekeken, geeft het college verder aan. Bij sommige (voetgangers)bruggen zou bekeken kunnen worden of ze misschien kunnen worden weggehaald; een andere manier om kosten te besparen is het plaatsen van duikers (grote buis onder de weg door) in plaats van bruggen.

Fietstocht
Om een goed beeld te krijgen van de staat van onderhoud in de stad heeft het college de raadcommissie Stedelijke ontwikkeling uitgenodigd voor een fietstocht langs de diverse civieltechnische kunstwerken. Vervolgens zal het beleidsplan waarschijnlijk in de commissievergadering van 11 mei a.s. worden besproken.

31 maart 2004