Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

INTERNATIONALE PRETENTIES UVA VEREISEN AANDACHT VOOR VOORZIENINGEN

Amsterdam 31 maart 2004 - De Universiteit van Amsterdam (UvA) ambieert een internationaal georiënteerde universiteit te zijn. Uit onderzoek van de ASVA Studentenunie blijkt echter dat de dienstverlening van de UvA voor uitwisselingsstudenten nog al eens te wensen over laat. Buitenlandse studenten klagen over een gebrek aan informatievoorziening, hoge studiekosten en slechte huisvesting. Zo'n 20 % van de uitwisselingsstudenten vindt Amsterdam zelfs te duur. Dit zijn voornamelijk Aziatische en Oost-Europese studenten.

Met de ondertekening van de Bologna-verklaring door EU-ministers in 1999 is de internationalisering van het hoger onderwijs van start gegaan. Universiteiten willen het onderwijs aantrekkelijker en toegankelijker maken voor internationale studenten.

In het onderzoek "In den Vreemde" wordt er geïnventariseerd hoe aantrekkelijk de UvA eigenlijk is voor de uitwisselingsstudent. Uit de enquêteresultaten blijkt dat de meeste respondenten betaalbare huisvesting toegewezen hebben gekregen via Bureau Internationale Samenwerking (BIS) van de UvA. Volgens een kwart van de respondenten laat de kwaliteit van de kamers echter te wensen over. De meeste klachten hebben te maken met de de hygiëne van de kamers en defecte apparatuur. Maar ook de reactie van BIS op huisvestingsklachten zou te traag zijn en de behulpzaamheid van de Foreign Student Advisors zou te wensen over laten.

Daarnaast publiceert BIS een Foreign Student Guide, een beknopte informatiegids waarin de kosten zijn opgenomen waarmee uitwisselingsstudenten te maken hebben tijdens hun verblijf in Amsterdam. Uit de enquêteresultaten blijkt dat de inkomsten van de gemiddelde uitwisselingsstudent veel lager zijn dan wat volgens de Foreign Student Guide nodig is. Verder vindt bijna 20% van de respondenten studeren in Amsterdam te duur. ASVA-bestuurslid Passchier Veefkind: 'De knelpunten rond slechte huisvesting en hoge studiekosten moeten worden aangepakt. Als de UvA haar internationale pretenties waar wil maken zal zij bij alle internationale studenten een goede indruk moeten achterlaten. Dat begint bij de voorzieningen.'

Wat betreft de dienstverlening van het International Student Network - de organisatie voor de sociale opvang van internationale studenten - zijn de meeste uitwisselingsstudenten tevreden. Zij verlangen echter wel meer steun van deze organisatie.

Het onderzoeksverslag "In den Vreemde" wordt maandag 19 april om 12:00 uur gepresenteerd in de CREA Theaterzaal aan het Turfdraagsterpad 17 te Amsterdam. Aansluitend zal er een discussie plaatsvinden onder leiding van Passchier Veefkind (bestuurslid ASVA Studentenunie). Bureau Internationale Samenwerking en het International Student Network zullen zich mengen in de discussie.

De ASVA Studentenunie is de studentenorganisatie voor studenten aan hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Zij is aangesloten bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

2152114.jpg