Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Commissie Schutte heeft zich niet aan opdracht gehouden

Utrecht 31 maart 2004 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de werkwijze en bevindingen van de Commissie Schutte, die morgen om 15:00 uur in Nieuwspoort haar eindrapport presenteert. De Commissie - die onderzoek moest doen naar de zogenaamde 'HBO-fraude' - heeft zich niet aan haar taakopdracht gehouden en procedurele fouten gemaakt. Het eindrapport is nog niet voltooid. Het onderzoek heeft rijk en onderwijsinstellingen heel veel geld gekost en weinig opgeleverd dat nog niet bekend was.

De Commissie Schutte had zich in haar onderzoek moeten richten op het bestrijden van fraude bij het inschrijven van (buitenlandse) studenten. In plaats daarvan heeft zij echter vooral gekeken naar de manier waarop instellingen de rijksbijdrage uitgeven. Elke uitgave die niet direct bijdroeg aan een concrete 'onderwijsprestatie', werd door de commissie als ontoelaatbaar geoormerkt. Ook uitgaven aan voorzieningen die bijdragen aan een goed academisch klimaat (noodfonds voor studenten, studentencentrum, sportvoorzieningen, e.d.) vielen hieronder. De LSVb meent dat deze nauwe interpretatie van de bekostigingsregels, die aan de Commissie werd meegegeven door staatssecretaris Nijs, het onderwijsklimaat verziekt en studenten benadeelt. Bovendien had de Commissie niet het recht om te kijken naar het uitgavenpatroon van instellingen, stelt de LSVb. De vakbond wordt hierin gesteund door enkele vooraanstaande juristen.

Het werk van de Commissie Schutte had zich moeten beperken tot het opsporen van concrete aanwijzingen van fraude met inschrijvingen. Alleen op deze wijze had de commissie 'de onderste steen boven' kunnen krijgen. De LSVb is bang dat enkele onderwijsinstellingen door de publicatie van het rapport van de Commissie Schutte acuut in de problemen komen, zonder dat ze ook maar gefraudeerd hebben bij het inschrijven van studenten. LSVb-voorzitter Floris van Eijk: "Dat het fraude-onderzoek is verworden tot een omvangrijke heksenjacht is niet alleen zonde van het geld. Het is ook heel schadelijk voor instellingen en studenten." Saillant is dat de Commissie het onderzoek, vanwege tijdgebrek, niet volledig heeft kunnen afronden.



Landelijke Studenten Vakbond