VVD



Nieuws

31 mrt 2004 - VVD: naleving gemaakte
CO2-uitstootafspraken binnen EU cruciaal

Onder voorwaarden voorstander emissiehandel

VVD: naleving gemaakte CO2-uitstootafspraken binnen EU cruciaal

VROM-woordvoerder Paul de Krom van de VVD-Tweede-Kamerfractie is voorstander van de invoering van de emissiehandel. De Krom wil wel dat er harde voorwaarden worden gesteld voordat de handel in 2005 van start gaat.

,,Ik wil dat het kabinet in Europees verband afdwingt dat gemaakte afspraken worden nagekomen, dat is in het belang van het milieu. Maar als er door de Europese Commissie geen level playing field wordt gegarandeerd en andere landen zich niet aan de afspraken houden, hoeft Nederland zich daar ook niet aan te houden. We zijn vaak genoeg het braafste jongetje van de klas geweest'', aldus De Krom.

De Krom benadrukt het belang van het op dezelfde wijze nakomen van de gemaakte afspraken. ,,Op die manier verzeker je dat ieder bedrijf en iedere burger binnen de EU zijn deel bijdraagt. Deze vlieger gaat niet op zodra andere landen de regels aan hun laars lappen." De Krom doelt hiermee mede op de problemen met de allocatieplannen - waarin de verdeling van de totale emissiekoek per land over bedrijven wordt verdeeld - waar sommige landen nu mee kampen. Zo zal een fors aantal landen hun plannen niet op tijd indienen. Ook zijn er belangrijke verschillen welke bedrijfssectoren wel en niet onder de regeling vallen. De Krom wil de garantie dat andere landen ook hun huiswerk doen, en dezelfde voorwaarden en regels van toepassing zijn als in Nederland.