Museum Joure

In Party en Zalencentrum 't Haske te Joure zal zaterdag 3 april een theatersportwedstrijd te zien zijn gespeeld door 18 acteurs die met hun "ship of fools" zullen afmeren aan de kade.

Op initiatief van Iréne Martin, theaterdocent aan het Centrum voor de Kunsten in Sneek en Henk van der Wielen, van Toparrangementen komen improvisatie acteurs uit alle hoeken van Nederland bijeen om in Friesland te spelen. Deze negentien acteurs zijn allen lid van een theatersport verenigingen uit o.a. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haarlem, Alkmaar en natuurlijk uit Sneek. Varend op een skutsje doen zij onder andere Joure aan, om daar het publiek kennis te laten maken met theatersport.

Theatersport is een vorm van improvisatietheater waarbij twee teams van vier spelers, onvoorbereid voor het publiek scènes improviseren. Deze scènes worden door drie meedogenloze rechters en door het publiek beoordeeld met punten. . Wanneer het publiek het niet eens is met de rechters, kan zij dit kenbaar maken door het gooien van natte sponzen. Rozen worden geworpen wanneer er iets uitzonderlijk moois, grappigs of aangrijpends gespeeld wordt. Om te waarborgen dat de scènes geheel geïmproviseerd worden vragen de spelers het publiek om suggesties. Dat kan zijn een locatie, een emotie, een actuele gebeurtenis, een genre of bijvoorbeeld een titel voor een verhaal. Uiteraard komen spelers daarbij herhaaldelijk in de problemen en levert dit komische situaties op. Spelvormen die bij theatersport gebruikt worden zijn bijvoorbeeld een dialezing, waarbij een "deskundige " een wetenschappelijk verhaal houdt over een onderwerp dat het publiek gegeven heeft, met behulp van levende dia's. Een andere spelvorm is de emotionele drie in de pan, waarbij een kort verhaal drie maal gespeeld wordt met steeds andere emoties, die gegeven worden door het publiek. Ook zijn er muzikale spelvormen, waarbij b.v.een musical of opera ter plekke bedacht wordt.De spelvorm die gespeeld wordt kan getraind worden, de inhoud nooit. Daarom is iedere theatersport avond anders. Geen scène kan herhaald worden.

Anders dan bij een gewone wedstrijd gaat het de spelers niet zozeer om de winst maar om een voorstelling te maken waarbij veel gelachen kan worden maar waar ook af en toe een mooi emotioneel moment te zien valt.

Toneel en cabaretliefhebbers mogen dit unieke evenement beslist niet missen. Na de voorstelling zal er in de gezellige entourage van partycentrum het Haske, nog ruim gelegenheid zijn om met de spelers na te praten.

De voorstelling zal zaterdag 3 april om 20.30 uur te zien zijn in t Haske in Joure. Kaarten a'E 7,- kunnen telefonisch gereserveerd worden op tel 0513 415281

3 April Joure Party en Zalencentrum 't Haske Aanvang 20.30 uur Entree E 7 Reservering 0513-415281


---- --