Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

03/04/04 Prinses Maxima bij viering 40 jaar Turkse migratie

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima der Nederlanden is zaterdag 3 april in de Doelen te Rotterdam aanwezig bij de viering van 40 jaar migratie van Turken naar Nederland. De bijeenkomst staat in het teken van integratie en emancipatie van Turken in Nederland. Dit jaar, op 19 augustus, is het 40 jaar geleden dat Nederland en Turkije het Wervingsverdrag sloten. Die datum markeert het officiële begin van de Turkse migratie naar Nederland. Inmiddels wonen 320.000 mensen van Turkse afkomst in Nederland.

Tijdens de bijeenkomst in De Doelen zullen onder anderen de Turkse vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, de Nederlandse minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Rita Verdonk, en de Nederlandse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Aart Jan de Geus, een toespraak houden.

De viering wordt georganiseerd door het Inspraakorgaan Turken. Dit behartigt de belangen van de Turkse gemeenschap in Nederland. Het zet zich in voor verbetering van de maatschappelijke positie van Turken, onder meer door overleg met bestuurlijke organen en politieke en maatschappelijke organisaties.