STICHTING MILIEUBEWUSTZIJN

Adopteer een koe pakt landelijk uit

De actie Adopteer een Koe viert 3 april a.s. haar derde verjaardag. Het feest wordt gevierd bij een groot deel van de deelnemende boeren. Die houden dan open dag . Voor hun adoptievrienden, die ze twee maal per jaar ontvangen, en voor ieder ander die het boerenbedrijf, de natuur, het platteland of de dieren een warm hart toedraagt. Ze willen namelijk proberen het aantal sympathisanten van de actie in één klap te verdubbelen.

Adopteer een Koe ontstond in april 2001, op het dieptepunt van de MKZ-crisis. Met als doel: welzijn voor de koe, gezonde producten, milieuvriendelijk produceren, een goed inkomen voor de boeren en aandacht voor natuur en landschap. Samengevat: verbinden en verduurzamen. Kloven overbruggen dus: tussen gangbaar en ecologisch, tussen burgers en boeren, tussen stad en platteland, tussen natuur en landbouw.

En we zijn goed op weg: de 101 deelnemende boeren hebben een stevige band opgebouwd met elkaar, met hun adoptievrienden en met de initiatiefnemer van de actie: Stichting Milieubewustzijn. Meer dan 2000 landgenoten adopteerden in de voorbije twee jaar een koe en verbonden zich met de boer. De Max Havelaargedachte toegepast op het Nederlandse platteland!

Niet iedereen hoeft trouwens adoptievriend te worden. Veel mensen vinden al voldoening in de wetenschap dat ze verbinding hebben met de boer. Zij kunnen vriend van de boerderij worden. Tegen een contributie van 45,38 euro (de oude honderd gulden) per jaar ontvangen ze de nieuwsbrief van de actie, plus jaarlijks een cadeaubon van 30 euro die ze bij de deelnemende boeren kunnen besteden. Voor vlees, zuivel, kaas en streekproducten, maar soms ook voor erfdieren, cursussen, kamperen, een huifkartocht en wat dies meer zij. Bovendien zijn ze welkom op de open dagen die 'hun' boer regelmatig organiseert.

En een lijst van alle deelnemende boeren vindt u op www.adopteereenkoe.nl


--------