STAGE HOLDING

Unieke collectie zuid-afrikaanse kunst Circustheater

Amsterdam, 26 maart 2004......Een en veertig Zuid-Afrikaanse kunstenaars zullen op zaterdag 3 april aanstaande 's middags persoonlijk aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling 'Identity'. Hun overkomst onderstreept het bijzondere karakter van deze tentoonstelling in het Fortis Circustheater in Scheveningen. Het is voor het eerst dat een tentoonstelling over hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunst van deze omvang in ons land te zien zal zijn. De ruim honderd schilderijen, collages en sculpturen van 58 kunstenaars worden geëxposeerd in de foyers van het theater, ter omlijsting van The Lion King.

'Identity' werd samengesteld door Janine van den Ende. Begin van dit jaar reisde zij met een team door Zuid-Afrika en bezocht met name de studio's, galeries en townships in Johannesburg, Durban en Kaapstad. Hoewel zij aanvankelijk een overzicht van 100 jaar Zuid-Afrikaanse kunst voor ogen had, werd zij in het land zelf getroffen door de intensiteit van de kunstwerken die zij te zien kreeg. De aangrijpende verhalen van de kunstenaars en de manier waarop zij via hun werk naar hun identiteit zochten in een land dat getekend is door een lange geschiedenis van geweld, armoede en apartheid, deden Janine van den Ende besluiten om de tentoonstelling te gaan concentreren op het thema 'Identity'.

De selectie is niet tot stand gekomen aan de hand van criteria die conservatoren doorgaans hanteren. Janine van den Ende stelt tegenover wetenschappelijk gefundeerde kunstkennis een grote, persoonlijke affiniteit en gedrevenheid. 'Identity' is de vijfde expositie die zij binnen één jaar samenstelde, na 'Cairo Modern Art Germany', 'PéPé Grégoire in het Nieuwe Luxor', 'Pop Star Art'en een tentoonstelling van moderne (veelal CoBrA) kunst in het Circustheater bij de verlenging van The Sound of Music.

Bezoekers van de tentoonstelling zullen verrast worden door de diversiteit aan gebruikte technieken, materialen en inspiratiebronnen. Van de internationaal bekende kunstenaar David Koloane zijn vier houtskoolportretten van alledaagse vrouwen te zien. Opmerkelijk is de kracht van de op bielzen en doek geschilderde portretten van de uit de township Soweto afkomstige George Velaphi Mziba. En iedere bezoeker van The Lion King die door de centrale uitgang de zaal verlaat komt onvermijdelijk oog in oog te staan met drie portretten van de 48-jarige zwarte kunstenaar Kay Hassan: sterk visuele collages opgebouwd uit snippers van billboard posters.

'Identity' wordt op 3 april om 13.00 uur geopend in het Fortis Circustheater in Scheveningen. De expositie is vrij toegankelijk voor theaterbezoekers. De werken blijven te zien tot het eind van de speelperiode van The Lion King. Bij de expositie is een uitvoerige catalogus verschenen.

Voor nadere informatie, fotoverzoeken en interviewaanvragen: Stage Holding, Maarten van Nispen, telefoon 020-3052.243 of
06-201.307.90
e-mail: maarten.van.nispen@stageholding.nl

26 mrt 04 12:07