Ingezonden persbericht


UITNODIGING

GEMEENTE AMSTERDAM

Amsterdam, 26 maart 2004

Moving the World-Wittenburgerplein

Opening tentoonstelling en eerste deel plein

Op zaterdag 3 april 2004 om 16.00 uur opent stadsdeelwethouder Guido Frankfurther samen met de kunstenaars Scorselo & Swart (Joseph Scorselo en Fenna Swart) de tentoonstelling MOVING THE WORLD in de Oosterkerk op het Wittenburgburgerplein. Deze opening valt samen met de voltooiing van de herinrichting van het eerste gedeelte van het plein. Op dit gedeelte van het plein komt in het najaar het uiteindelijke kunstwerk te liggen. De tentoonstelling laat een klein overzicht zien van het concept, de organisatie en het proces achter dit internationale beeldende kunstproject.

Moving the World is een kunstconcept waarbij materiaal van de ene cultuur naar de andere cultuur wordt verplaatst. De kunstenaars installeren de oorspronkelijke Damkeitjes op negen beroemde pleinen in Ankara, Casablanca, Jakarta, Antwerpen, Cairo, Athene, Oslo, New York en Kopenhagen, die door de eeuwen heen een culturele of symbolische relatie met Amsterdam hebben opgebouwd. Dit voorjaar worden, in ruil voor de Damkeien, stenen van al deze pleinen terugverscheept naar Amsterdam. Deze stenen worden door de kunstenaars opnieuw op het Wittenburgerplein geplaatst.

Volgens Scorselo & Swart staat het Damkeitje symbool voor culturele verscheidenheid en is tegelijkertijd bedoeld als brug die mensen en culturen met elkaar verbindt. Het kunstproject Moving the World-De Dam is bedoeld om het kritisch denken te stimuleren en de diversiteit van de verschillende culturen te eren in een kunstproject.

U bent van harte welkom bij deze opening aanwezig te zijn:

Zaterdag 3 april

16.00 uur

Oosterkerk / Wittenburgerplein



Ingezonden persbericht