Gemeente Baarn

Baarnse watersportvereniging geeft goede voorbeeld

31-03-2004

Vrijwilligers watersportvereniging De Eem maken oevers Eem schoner

Zaterdag 3 april aanstaande geeft wethouder J. Glastra van Loon het startsein voor het Zomerschoonseizoen 2004 in Baarn. Hij doet dit om 13.00 uur, aan de oevers van de Eem ter hoogte van Zwarte Willem (Grote Melm). Milieubewuste roeiers en zeilers verzamelen zich om 10.00 uur bij de loods van de Baarnse Watersport Vereniging aan de August Janssenweg in Baarn. Van daar uit beginnen de vrijwilligers een schoonmaakactie langs de oevers van de Eem.

Het vele zwerfvuil langs de oevers van de Eem is de leden van de Baarnse Watersport Vereniging een doorn in het oog. Daarom organiseren zij, samen met watersportvereniging HEMUS uit Amersfoort (die dit overigens al jaren doen) een grootse schoonmaakactie langs de oevers van de Eem. BWV neemt de oevers vanaf het A1 viaduct tot Zwarte Willem voor hun rekening en hier worden rond 13.00 uur de vrijwilligers van HEMUS uit Amersfoort verwacht. Zij starten nl in Amersfoort en werken ook richting Zwarte Willem.

Dat het zwerfvuil verwijderd wordt is een zeer sportieve actie, zo vindt de gemeente Baarn, waarbij watersportverenigingen uit twee gemeenten tonen dat zij hart voor de natuur hebben en vooral het gebied waar zij hun sport uitoefenen met de nodige zorg willen koesteren. Op dit moment hebben zich meer dan 30 vrijwilligers aangemeld en zij verwachten een grote hoeveelheid zwerfvuil per persoon te verzamelen.

Wethouder J. Glastra van Loon zal aanwezig zijn op het moment dat de vrijwilligers terugkomen van hun schoonmaakactie en geeft dan het startsein voor het Zomerschoonseizoen. Ook een vertegenwoordiger van het Waterschap (dat de actie eveneens enthousiast toejuicht) zal bij Zwarte Willem verschijnen om een toelichting te geven op hun rol bij het schoonhouden van onze wateren in het algemeen en de Eem in het bijzonder.

Rijkswaterstaat, beheerder van de Eem, zal op maandag 5 april met een werkboot de verzamelde zakken, die langs de oevers gereedstaan, afvoeren.

De actie zomerschoon wordt op 14 en 15 mei aanstaan de gehouden in de gemeenten Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg. Hierbij kunnen scholen, clubs, verenigingen en bedrijven laten zien dat zij hart voor hun buurt hebben en graag bijdragen aan een schone, veilige en gezellige (leef)omgeving. BWV heeft ervoor gekozen om al op 3 april hun Zomerschoonactie te houden, daar later in het seizoen de begroeiing langs de oevers het verzamelen van zwerfvuil bemoeilijkt. Bovendien is de kans groot dat er dan nog veel watervogels broeden.