Gemeente Almere

Langer werken

De Citadel, het grootste winkelblok in het nieuwe deel van het Stadscentrum, schiet uit de grond. Toch gaat het de bouwers nog niet snel genoeg. Vanaf maandag gaan ze op de doordeweekse dagen van s ochtends 7 tot s avonds 6 uur werken. Op zaterdag komen de bouwvakkers van 8 tot 4 uur op de bouwplaats.

Het winkelblok dat 150 bij 150 meter groot wordt, bevat 32.000 vierkante meter winkelruimte. Ter vergelijking; dat is ongeveer de oppervlakte van zes voetbalvelden. Daarbovenop komen eengezinswoningen en een torentje met zes appartementen. Onder de winkels lopen de Hospitaalweg en de Busbaan en komt een deel van de Grote Garage die plaats gaat bieden aan meer dan 2000 autos.

Het winkelblok, waarin ook de nieuwe V&D komt te zitten, wordt gebouwd volgens de prefab methode. In een fabriekshal in Geertruidenberg worden onder de juiste klimatologische omstandigheden betonnen delen gemaakt. Per dieplader komen die naar het Stadscentrum van Almere waar ze door drie grote verrijdbare kranen op hun plaats worden getild en vast gezet. De Dienst Stadscentrum heeft de bouwer toestemming gegeven om langer te werken maar wel de afspraak gemaakt dat het zware transport van de betonnen delen vanwege de verkeershinder niet op zaterdag gebeurd. De voorraad om op zaterdag mee te werken moet daarom al op vrijdag op het bouwterrein arriveren.

Rond de jaarwisseling moet de ruwbouw van De Citadel klaar zijn. Daarna heeft de aannemer nog bijna een jaar de tijd nodig om het geheel af te bouwen.