Partij van de Arbeid

Mime-Version: 1.0

Persbericht

Amsterdam, 1 april 2004

Afrika, best belangrijk

Jaarlijkse Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting

Zaterdag 3 april organiseert de Evert Vermeer Stichting (EVS) haar jaarlijkse Afrikadag, de grootste publieksbijeenkomst op het gebied van ontwikkelingssamenwerking in Nederland. De Afrikadag staat dit jaar in het teken van de relatie tussen Europa en Afrika. De Afrikadag vindt plaats in het ROC Utrecht, Amerikalaan 109 in Utrecht.

Met:

- de visie van Wouter Bos op Afrika;

- het eerste Europese lijsttrekkersdebat o.l.v. Guilly Koster;

- Agnes van Ardenne over coherentie van beleid;

- Keniaanse minister Charity Ngilu over Europa

Plenaire programma:

Jan Pronk (oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking) opent om 10.00 uur de Afrikadag en introduceert de hoofdgast, Charity Ngilu, minister voor Volksgezondheid in Kenia.

Volgens Charity Ngilu kan en moet Europa veel meer doen voor Afrika. Van alle boeren wordt de Europese boer het meest beschermd. Voor Keniaanse boeren is het domweg onmogelijk door de Europese muur van barrières heen te breken: te hoge subsidies, te hoge tariefmuren en te zware kwaliteits- en milieueisen. Volgens Ngilu is de openstelling van de Europese markten gecombineerd met onbeperkte migratie van goedkope en geschoolde Afrikanen naar Europa één van de oplossingen voor het armoedeprobleem in Afrikaanse landen.

Na de speech van de hoofdgast (10.25 10.50 uur), maakt Charity Ngilu de winnaar bekend van de EVS fotowedstrijd. Zilveren Camera winnaar Geert van Kesteren heeft een selectie gemaakt van de tien mooiste foto s van Afrika. Alle tien foto s worden tentoongesteld op de Afrikadag.

Wouter Bos, fractievoorzitter van de PvdA, geeft s middags om 12.45 uur zijn visie op de relatie tussen Europa en Afrika.

Om 13.00 uur treedt de beste zangeres van Afrika, Suzanne Lubrano, op. Gevolgd om 13.30 uur door een speech van Agnes van Ardenne (minister voor Ontwikkelingssamenwerking). Zij reageert in haar speech op een enquête van de EVS waarin de top drie van belangrijkste thema s voor Afrika wordt overhandigd.

Om 15.30 uur vindt onder leiding van Guilly Koster het Europese lijsttrekkersdebat plaats. Europarlementariërs Max van de Berg (PvdA), Kathelijne Buitenweg (GroenLinks), Sophie in t Veld (D66), Jan Mulder (VVD) en Maria Martens (CDA) debatteren over Europese coherentie van beleid, over Europa en terrorismebestrijding, de rol van Europa bij vredesmissies in Afrika en ontwikkelingssamenwerking.

Zowel in de ochtend als in de middag vinden diverse debatten en workshops plaats, zoals Ethiopisch dansen, een college van Jan Pronk over goed bestuur, Afrikaanse verhalen en Hiphop in Zuid-Afrika. Diverse debatten over Afrika aan de pil , Vrouwenbesnijdenis: gebruik of misbruik , Rwanda, ten years after the genocide en Katoen: subsidiestrijd op een oneerlijke markt .



Partij van de Arbeid