Waterschap Reest en Wieden


Renovatie rioolwaterzuivering Dieverbrug

De beluchtingsbakken worden aangepast en er wordt een extra nabezinktank bij gebouwd. Tevens komt er een geheel nieuwe elektronische en mechanische installatie, waarbij vernieuwde technieken toegepast worden. De nieuwe installatie voldoet geheel aan de wet milieuvergunning, waarin onder andere de actuele geur- en geluidseisen zijn opgenomen. Na afsluiting van het project voldoet het gezuiverde water aan de eisen van de wet verontreiniging oppervlaktewater.

Vorderingen bouw RWZI Dieverbrug (07-07-2004)
De renovatie en uitbreiding van de RWZI Dieverbrug is in volle uitvoering en verloopt tot op heden volgens planning. Zoals op onderstaande afbeeldingen te zien is, zijn de aannemers bezig met het aanpassen van het laatste been (dit is de laatste baan in het beluchtingscircuit). De drie andere benen zijn inmiddels gereed. Het eerste been wordt afgedekt in verband met eventuele stank overlast. Dit kunt u op onderstaande foto's zien. In de groene tank op het terrein wordt de vervuilde lucht gezuiverd, waarna het schoon de lucht in gaat.

Om een indruk van de werkzaamheden en de stand van de bouw (op afstand) te presenteren is er een webcamera geïnstalleerd. De camera maakt elke dag een nieuwe foto. Eén keer per week worden de foto's op de startpagina aangepast.

Hieronder staan foto's van de aanpassingen in het beluchtingscircuit. 3 april 16 april 2 juni 2004 16 juni 2004 23 juli 2004 26 juni 2004 6 juli 2004 13 juli 2004

Aanpassing beluchtingsbenen (april/mei 2004)
Wanneer de tweede nabezinktank in bedrijf is, worden de beluchtingsbenen (de bakken waarin het afvalwater schoongemaakt wordt door middel van het inbrengen van lucht/zuurstof) aangepast. Voor het aanpassen van een beluchtingsbeen moet deze geheel leeg gemaakt worden. Omdat het aangeboden afvalwater verwerkt moet blijven (en dus de zuiveringsinstallatie inbedrijf moet blijven) worden de benen één voor één aangepast. Zodra een been gereed is, zal deze direct weer in bedrijf gaan en het volgende been leeg gezet worden.

Open dag rioolwaterzuivering Dieverbrug redelijk geslaagd (16-02-2004) Zaterdag 14 februari was een open dag gepland in Dieverbrug. Onder deskundige begeleiding konden belangstellenden een kijkje nemen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Zo'n 35 bezoekers (veelal omwonenden) vonden het leuk de renovatie en nieuwbouw van de installatie van dichtbij te bekijken.

Open huis rioolwaterzuiveringsinstallatie Dieverbrug (30-01-2004) De werkzaamheden aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dieverbrug zijn in volle gang. De renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw is nodig, omdat de installatie op dit moment meer rioolwater te verwerken krijgt dan waarvoor deze in 1976 is gebouwd. Het ouderwetse zuiveringsproces wordt vervangen door een gemoderniseerdproces, waarbij minder chemicaliën worden gebruikt.Hierdoor wordt het zuiveringsproces een stuk milieuvriendelijker. Ook is een extra nabezinktank gebouwd voor de scheiding van te lozenwater en slib. De werkzaamheden zijn in het najaar gereed. Graag bieden wij belangstellenden de gelegenheid een kijkje te nemen tijdens de verbouwwerkzaamheden. De medewerkers van Reest enWieden geven u uitleg tijdens een rondleiding over het terrein, waarbij u ook de nieuwe nabezinktank kunt bekijken.

Ufo's bij RWZI Dieverbrug (04-12-2003)
Dag en nacht zijn de bouwers van de nieuwe zuivering in Dieverbrug aan het werk. Met het storten en het gladstrijken van het beton (vlinderen) is van 7.00 uur tot de volgende ochtend 6.00 uur gewerkt. De vloer heeft een doorsnede van 34m (in het rond). Nu de vloer klaar is, kan de wapening voor de wanden gesteld en de bekisting gesteld. Volgens planning zullen de wanden in week 50 tot en met week 2 gestort worden.

Feestelijke aftrap renovering rwzi Dieverbrug (18-11-2003) Op donderdag 13 november is de verbouwing van de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Bolderhoek 11 te Dieverbrug gestart. Op deze dag stort dijkgraaf Marga Kool, na een korte toespraak, het eerste beton als startsein voor de werkzaamheden. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar. De kosten bedragen, inclusief planvorming en milieuvergunningen, zo'n 5.3 miljoen euro.