Ingezonden persbericht


Persbericht

2 maart 2004

Aankondiging Landelijke bijeenkomst Endometriose Stichting

Op 3 april 2004 vindt een landelijke bijeenkomst van de Endometriose Stichting plaats. Deze bijeenkomst wordt gehouden in Hotel-Restaurant Oud London te Zeist. Gastspreker is Dr. Hompes, hoofd van het Endometriosecentrum (VU Medisch Centrum te Amsterdam). Thema van zijn lezing zal "Endometriose en Pijn" zijn.

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte die naar schatting bij 10 procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase voorkomt. Ondanks het feit dat het dus geen zeldzame ziekte is, kent het weinig bekendheid, zowel in de samenleving als binnen de medische wereld. Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Hier veroorzaakt het tijdens de menstruatie kleine bloedingen, die weer verklevingen en endometriose cysten kunnen veroorzaken, in of op de eierstokken, baarmoeder darmen of blaas. Het belangrijkste symptoom van endometriose is de vaak ernstige pijn rondom de menstruatie. Ook pijn tijdens het vrijen, pijn bij het plassen, pijn bij de ontlasting en extreme vermoeidheid kan een gevolg zijn van endometriose. Veel vrouwen met endometriose hebben naast de pijn ook grote problemen met de vruchtbaarheid. De Endometriose Stichting heeft dan ook in het kader van de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van het kabinet ten aanzien van het ziekenfondspakket hevig protest aangetekend. Endometriose kan het leven van een vrouw (en haar directe omgeving) behoorlijk ontwrichten. De oorzaak van deze ziekte is tot op heden onbekend. De behandeling is tot nu gericht op het onderdrukken van de cyclus.

Wat doet de Endometriose Stichting?

De Endometriose Stichting houdt zich sinds de oprichtingsdatum van 25 oktober 2002 met veel succes bezig met de problematiek rondom endometriose. De eerste twee landelijke bijeenkomsten 24 mei en 8 november jl. werden enthousiast door gemiddeld 170 mensen bezocht. De Endometriose Stichting zet zich stevig in voor de belangen van alle endometriose patiënten. Dit doet de stichting door middel van:
- Het organiseren van lotgenotencontact.
Het organiseren van voorlichtingsdagen voor zowel artsen als patiënten. Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek.
Het aanbieden van telefonische spreekuren waar iedereen terecht kan voor vragen, informatie en steun betreffende endometriose. - Een nieuwsblad die ieder kwartaal wordt verstuurd naar donateurs

Landelijke bijeenkomst 3 april 2004

Op zaterdag 3 april 2004 vindt de eerstvolgende landelijke bijeenkomst van de Endometriose Stichting plaats in restaurant Oud London te Zeist. Aanvang van de dag zal zijn om 10.30 uur. De zaal is open vanaf ± 09.45 uur en de dag zal duren tot 15.30 uur.Gastspreker is de heer Dr. Hompes, hoofd van het Endometriosecentrum (VU Medisch Centrum te Amsterdam). Thema van zijn lezing zal "Endometriose en Pijn" zijn. Iedereen is van harte welkom. Naast de lezing van Dr. Hompes zal er ook ruim gelegenheid geboden worden voor (begeleid) lotgenotencontact. Aanmelden kan via de site www.endometriose.nl, waar ook meer informatie te lezen staat over de stichting zelf. Bellen kan ook: nr. 072-581 53 20.

Meer informatie

Voor meer informatie over endometriose, de Endometriose Stichting en de bijeenkomst op 3 april 2004 kunt u kijken op www.endometriose.nl, de site van de Endometriose Stichting.

Secretariaat:

Antwoordnummer 1789

2000 VC HAARLEM

E-mail: info@endometriose.nl

Tel. nr.: 072-5815320

Fax: 072-5815207

Noot voor de redactie,