Gemeente Roermond


4 april tot en met 31 mei 2004
"Zover het reikt..."
Recent werk van Hans Kuijs

Wethouder Lodewijk Imkamp opent op zondag 4 april a.s. om 15.00 uur de expositie "Zover het reikt..." met recent werk van Hans Kuijs. Ulco Mes, conservator van Museum Van Bommel Van Dam te Venlo, geeft een toelichting op het werk. De expositie is te bezichtigen van 4 april tot en met 31 mei 2004. Aan de expositie is het kunstproject "Mataji Aparnã Giri" verbonden.

Expositie "Zover het reikt..."
Hans Kuijs noemt zich een symbolist. In een eigen, nieuwe beeldtaal brengt hij zijn levenservaringen onder de aandacht. Toch zijn die herkenbaar. Want er zitten oervormen en universele thema's in, die iedereen onbewust weet te duiden. We weten dus waar Hans Kuijs het over heeft. Zijn werk gaat over verlies, hoop, dood en geboorte. Maar dan in zijn eigen beeldtaal. Wat Kuijs over zijn leven aan ons kwijt wil raakt ons, want het raakt aan onze eigen ervaringen.

De manieren, waarop hij zich uit, zijn divers. Twee- en driedimensionaal, in aquarellen, tekeningen, schilderijen, foto's en objecten, soms gevat in installaties, en in wisselende stijlen deelt hij ons zijn wereld mee. Vrolijke ensembles van aquarellen laat hij zien naast somber stemmende objecten. Kuijs heeft veel mee te delen. Hij wil en kan zich niet beperken tot een medium en een stijl. Zijn uitingen zijn zo breed geschakeerd en gevarieerd als het leven zelf.

In de expositie "Zover het reikt..." geeft Hans Kuijs zijn stand van zaken op dit moment. Zijn beelden kunnen in de toekomst wijzigen, afhankelijk van wat het leven nog in petto heeft.

Kunstproject "Mataji Aparnã Giri"
Een reis door India met Soham Baba, een meester in de Vamachari Naga Tantra filosofie, bracht Hans Kuijs ertoe om de Mataji Aparnã Giri basisschool te ondersteunen met kunstprojecten. Deze school ligt op het platteland ten noorden van Calcutta, tegen de grens van Bangladesh. De bevolking is er straatarm. Onderwijs kan de kinderarbeid terugdringen. De opbrengst van dit kunstproject schenkt Hans Kuijs helemaal aan de Indiase basisschool.

Het kunstproject verschijnt in een oplage van 50 exemplaren. Een luxe doos A4 formaat bevat een cd-rom met wereldmuziek en afbeeldingen van het werk van Hans Kuijs, een unieke tekening, een kunstfoto, een uniek aquarel van 18 x 13 cm in passe-partout. Deze aquarel kunt u kiezen uit de 108 aquarellen, die in de tentoonstelling te zien zijn. Verder zit er in de doos een sprookje van Hans Kuijs en vijf teksten over zijn werk door kunstenaar Pi Backus, kunstverzamelaar Peter Paul Geurts, Ridsert Hoekstra (directeur Stedelijk Museum Roermond), Sandrine van Noort (kunstrecensente Haarlems Dagblad) en Peter Thoben (directeur Museum Kempenland te Eindhoven).

Dit kunstproject kunt u voor EUR 100,- verkrijgen door in te tekenen bij Hans Kuijs, T 0495 - 652200, of bij het museum tijdens de expositie.