Ingezonden persbericht

Passieconcert in de Lambertuskerk te Wouw

Palmzondag 4 april 2004 , 20.30 uur

Ter gelegenheid van het vierde lustrum van het Orgelfonds Wouw is een bijzonder programma samengesteld. Op 4 april is het eerste concert in deze reeks. Let wel om 20.30 uur!

Vorig jaar is er een Kruisweg met 14 staties - in brons gegoten - als passend geschenk door de bevolking van Wouw aangeboden aan de Lambertuskerk. Het was het feest van het Kerkherstel, na de verwoesting 50 jaar geleden.

De bronzen kruisweg is gemaakt door kunstenaar Joost Keijzer uit Wouw.

Op Palmzondag willen wij met een avondconcert in de Lambertuskerk, deze 14 voorstellingen visualiseren met het uitvoeren van de Via Crucis van Franz Liszt. Deze bijzondere compositie bevat evenals de kruisweg in de kerk ook veertien muzikale staties.

De compositie is geschreven voor vier tot vijfstemmig koor, baritonsoli en orgel. Liszt schreef dit werk in de tijd dat hij in Rome verbleef. De componist verkende de grenzen van de tonale mogelijkheden in deze Kruiswegmuziek.

Op zeer bijzondere wijze heeft hij Gregoriaanse Hymnes en Reformatorische Koralen toegevoegd aan zijn veertien muzikale staties. Ook zijn er onbegeleide solorecitatieven, dramatische koorunisoni en sfeervolle trio s voor vrouwenstemmen gecomponeerd. Ook het orgel speelt een voorname rol.

Het idee de rol van de lijdende Christusfiguur uit te beelden stamt uit de 14e eeuw. Liszt stelde zich voor om deze Via Crucis uit te voeren in het Colosseum te Rome waar de eerste Christenen de marteldood stierven.

Ten dienste van de muziek wordt een sobere regie toegepast. Het gehele werk wordt voorzien van een lichtregie die de dramatiek zal ondersteunen en zelfs versterken. Blauw licht is de hoofdkleur, gemengd met geel en spotlichts op de solist, koorgedeelten en kerkgebouwfragmenten zoals het Lam Gods in het centrale gewelf boven de pijlers tussen schip en koor.

De 14 staties worden geprojecteerd op een doorzichtscherm voorafgegaan door de tekst die bij elke statie behoort.

Vóór de Via Crucis worden enkele Gregoriaanse Maria motetten uitgevoerd,

Ave Maria van Sergej Rachmaninov en het Salve Regina van Arvo Pärt voor zes tot achtstemmig koor. De belichting hierbij is helder en gedempt wit/geel licht.

Deze drie werken worden zelden uitgevoerd en behoren tot de belangrijke werken voor deze bezetting geschreven.

Entreeprijs: 11.00 euro in de voorverkoop (VVV Roosendaal en Wouw), 12,50 aan de kerk

Ave Maria van Sergej Rachmaninov (1920), Salve Regina van Arvo Pärt (2001)

Via Crucis van Franz Liszt (1879)

Lambertuskoor Wouw ; Maurice Maris baritonsoli ; Organist Guus Siebelink

Dirigent Jan Walraven

Licht regie Armand De Roose en Jean Spassoff

Jan en Loes Walraven-van Langerak
Omgang 10 4724 EP Wouw Nederland
tel: ++31(0)165 30 18 39
e-mail wouwdfluit@wanadoo.nl
homepage http://home.wanadoo.nl/wouwdfluit