Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Peng verliest de tie-break, Kosteniuk Europees kampioen

Zhaoqin Peng heeft helaas de tie-break match tegen Alexandra Kosteniuk om de titel van Europees kampioen verloren. De tie-break match was noodzakelijk geworden nadat beide dames na 12 reguliere ronden op 9,5 punt waren geëindigd. In de tie-break kwam Peng er helaas niet aan te pas. In de eerste partij, waarin Peng wit had, liep ze al snel een belangrijke tijdsachterstand op. Nadat Kosteniuk ook nog eens een pion wist te winnen met behoud van positioneel voordeel, was het pleit beslecht.

In de tweede tie-break partij kwam een typische Siciliaanse middenspelstelling op het bord met kansen voor beide partijen. Een moment van onachtzaamheid van Peng maakte een combinatie mogelijk waarmee Kosteniuk uiteindelijk een kwaliteit veroverde. Kosteniuk gaf in het eindspel de kwaliteit terug voor een remise toreneindspel. Peng kon niet anders dan zich in het onvermijdelijke schikken.

Zo leverde een magistraal gespeeld toernooi voor de Rotterdamse schaakster uiteindelijk net niet de Europese titel op. Peng ging het gehele toernooi aan de leiding. Vele ronden lang stond ze alleen aan kop. Kosteniuk wist haar pas in de laatste paar ronden te achterhalen. Zelfs in de slotronde van gisteren zag het er lange tijd na uit dat Peng Europees kampioen zou worden. Zelf speelde ze in een goede positionele partij de Roemeense Foisor van het bord. Kosteniuk daarentegen stond totaal verloren tegen Kosintseva. Laatstgenoemde raakte de draad in de tijdnoodfase echter volledig kwijt en stelde de gehaaide Kosteniuk zo in staat om de partij alsnog naar zich toe te halen.

Ondanks de teleurstelling van vandaag heeft Zhaoqin Peng met haar optreden tijdens dit EK een unieke prestatie neergezet. De KNSB belegt daarom morgen in Arnhem een persconferentie. Deze persconferentie zal op 4 april in Hotel Haarhuis tegenover het centraal station Arnhem gehouden worden om 16.00 uur. Tijdens de persconferentie is er uiteraard gelegenheid om vragen te stellen aan mevrouw Peng en aan de andere leden van de succesvolle Nederlandse delegatie.


---