VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Record aantal kaarten verkocht voor The Lion King op premiere

Amsterdam, 4 april 2004

Embargo tot zondagochtend 4 april 2004 00.00 uur. RECORD AANTAL KAARTEN VERKOCHT VOOR THE LION KING OP PREMIERE

Vandaag zullen na bijna twee jaar van voorbereiding de dieren uit het Afrikaanse dierenrijk het toneel betreden van het 100-jarige Fortis Circustheater waar The Lion King de Nederlandse première beleeft. Voor deze Nederlandse The Lion King is tot nu toe een record aantal van ruim 200.000 kaarten verkocht. Nooit eerder verkocht Joop van den Ende Theaterproducties zoveel kaarten voorafgaand aan een première. Deze wereldwijd met vele prijzen bekroonde theaterproductie - een theateradaptie van de gelijknamige Walt Disney tekenfilm - is een schepping van de Amerikaanse regisseur/ontwerpster Julie Taymor, die ook bij de première aanwezig zal zijn. Nederland is het tiende land in de wereld waar deze coproductie van Disney Theatrical Productions en Joop van den Ende Theaterproducties te zien is.

Voor The Lion King gebruikte regisseur Julie Taymor een aantal indrukwekkende vondsten waaronder de manier waarop zij de acteurs verbindt met de dierenkarakters die zij spelen: zij verstoppen zich niet in een dierenkostuum of karikatuur maar blijven nadrukkelijk zichtbaar voor het publiek. Op ingenieuze wijze wordt zo het Afrikaanse dierenrijk tot leven gebracht. Het beroemde duo Elton John en Tim Rice verzorgden samen met de Zuid-Afrikaanse componist Lebo M de muziek en liedteksten voor The Lion King, waaronder de hits 'Can You Feel the Love Tonight', 'Hakuna Matata' en 'Circle of Life'. De Nederlandse vertaling is van Martine Bijl.

In de Nederlandse The Lion King worden de twaalf hoofdrollen vervuld door Hein van der Heijden (Scar), Edwin Jonker (Mufasa), Nomvula Dlamini (Rafiki), Laus Steenbeeke (Zazu), Marc Lauwrys (Timon), Marcel Jonker (Pumbaa), Peggy Sandaal, Jerrel Houtsnee en Mark Fleischmann (de drie hyena's), Etiënne Poeder (Simba), Carolina Dijkhuizen (Nala) en Joanne Telesford (Sarabi).

In The Lion King zijn 25 verschillende soorten dieren uit het Afrikaanse dierenrijk vertegenwoordigd, waaronder naast zoogdieren ook vogels, vissen en insecten. De voorstelling telt maar liefst 253 verschillende poppen. Het kleinste dier in The Lion King is de muis die aan het einde van de staf van Scar zit, het grootste dier is de olifant: 4 meter lang, 3,5 meter hoog en 2,80 meter breed. Het theater is speciaal voor deze jubileumproductie aangepast zodat de olifanten uit The Lion King hun 'grande entree' kunnen maken via de zaal.

The Lion King is acht keer per week te zien in het Fortis Circustheater Scheveningen (di. t/m zo. 20.00 uur / matinee za. & zo. 14.00 uur). Kaarten: TopTicketLine 0900 - 300 5000 (45 cpm) / www.thelionking.nl

Noot voor de redactie,