Politie Twente

Persberichten Politie TwenteDit persbericht is inhoudelijk aangepast:

Gewapende overval

Drie verdachten werden aangehouden,agenten worden bespoten met bijtende stof.

Manderveen

Op vrijdag 2 april 2004 tussen 22.00 uur en 22.30 uur heeft er een gewapende overval plaatsgevonden in een woning aan de Vasserdijk te Manderveen. Op het moment van de overval bevonden de bewoners, een 53 jarige man zijn vrouw en kinderen, zich op de begaande grond. Plotseling kwamen er drie mannen, met bivakmutsen op hun hoofd, de woning binnen. Eén van de mannen dreigde met een vuurwapen. De bewoners werden, onder bedreiging van het vuurwapen, vastgebonden aan hun handen. Ondertussen kwamen er nog meer gemaskerde mannen de woning binnen. De overvallers wilden geld. Dit hebben zij gekregen. De 16 jarige dochter heeft toch kans gezien om de politie te bellen. De gealarmeerde agenten hebben de daders gestoord tijdens hun overval. In de woning werden drie mannen, 35 jaar uit Dieren en 30 en 28 jaar uit Arnhem, aangehouden. Tijdens deze aanhouding heeft de 35 jarige verdachte twee agenten bespoten met traangas/pepperspray die hij bij zich had. Ondanks dat het zicht van de agenten was belemmerd door de bijtende stof konden zij de verdachten boeien.

Het geld is inmiddels terecht. Op het moment van de overval stonden er meerdere voertuigen van de daders bij de woning. De Politie Twente verzoekt eventuele getuigen,die in de buurt van de woning aan de Vasserdijk te Manderveen (al eerder) bijzonderheden hebben gezien, zich te melden. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar de andere overvallers. De aangehouden mannen zijn in verzekering gesteld en worden verhoord. Getuigen kunnen bellen met telefoonnummer van de politie 0900-8844 of anoniem met 'bel M' 0800-7000. (bps: 04-040826)

Vechtpartij

Man werd geslagen met barkruk en raakte buiten westen.

Enschede

Op zaterdag 3 april '04 omstreeks 4.25 uur werden surveillerende agenten aangesproken door passanten dat er en grote vechtpartij gaande was in een horecagelegenheid aan de Stadsgravenstraat te Enschede. De agenten zagen bij aankomst dat er drie personen al vechtend de zaak uit kwamen. Bij het scheiden van de partijen hield een 31 jarige man uit Enschede de broekspijp van één van de agenten vast. Hij wilde deze, ondanks het verzoek van de agent, niet loslaten. Uiteindelijk scheurde de broek. De 31 jarige man werd aangehouden en geboeid overgebracht naar het politiebureau alwaar hij werd opgesloten.

De aanleiding van de ruzie was waarschijnlijk een eerdere ruzie tussen twee vrouwen in het horeca-etablissement. En 28 jarige man en een 25 jarige man hebben toen geprobeerd de ruzie te kalmeren. Zij werden daarop meerdere keren geslagen door een, nog onbekend gebleven, man. Vervolgens ontstond er een vechtpartij waarbij geslagen werd met barkrukken en gegooid werd met glazen en flessen. Een 31 jarige man uit Enschede is aangehouden omdat hij de 28 jarige man uit Enschede met een barkruk heeft geslagen. De 28 jarige man is daardoor even buiten bewustzijn geweest. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis alwaar zijn hoofdwond werd gehecht. De 31 jarige aangehouden man had cocaïne bij zich. Dit is in beslag genomen. De 28 jarige man was zaterdag, door zijn verwondingen, nog niet in staat om aangifte te doen. De Politie Twente is een onderzoek gestart. (bps: 04-040920)

Zes jongens aangehouden voor vernieling

De Politie Twente roept eventuele benadeelden op zich te melden.

Enschede

Op zaterdag 3 april 2004 omstreeks 1.38 uur kwam er een melding bij de Politie Twente over vernieling van een aantal fietsen. Deze fietsen stonden bij het stadskantoor aan de Hengelosestraat in Enschede. De gealarmeerde agenten hielden kort daarop een groep van zes jongens op de fiets aan op de Hengelosestraat. (3 x 17 jaar, 2x 18 jaar 1x 19 jaar uit Enschede). De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau alwaar zij werden opgesloten. De jongens werden na verhoor weer in vrijheid gesteld en aan hun ouders overgedragen. De Politie Twente verzoekt de eigenaars van de vernielde fietsen zich te melden aan het bureau of telefonisch contact op te nemen. (bps: 04-040874)

Vechtpartij

Drie mannen werden aangehouden

Rijssen

Op vrijdag 2 april '04 omstreeks 23.02 uur zagen surveillerende agenten dat er onenigheid was tussen een groep mannen op de Watermolen in Rijssen. De agenten trachtten de personen te kalmeren. Een 19 jarige man uit Rijssen sloeg in de richting van een agente. Doordat zij ontweek werd zij geschampt. Daarop werd de man aangehouden. Een 22-jarige man uit Rijssen wilde deze aanhouding voorkomen. Hij werd vervolgens aangehouden voor ambtsbelemmering van de agenten. De beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau alwaar zij werden opgesloten. In verband met de vechtpartij is op zaterdag 3 april '04 omstreeks 10.50 uur een 20 jarige man uit Rijssen aangehouden. De ruzie was ontstaan in een horecagelegenheid. De betrokken verdachten waren behoorlijk onder invloed van alcohol. De 19 jarige man verklaarde later dat hij zich niet meer kon herinneren dat hij richting de agente had geslagen. Tegen de mannen wordt proces-verbaal opgemaakt van openlijke geweldpleging. (bps: 04-040839)

Man beledigt agenten

Hij werd aangesproken omdat hij fietste in een voetgangersgebied

Enschede

Op vrijdag 2 april '04 omstreeks 14.44 uur wam er een melding bij de Politie Twente van overlast van zwervers/junks op de Langestraat in Enschede. De agenten die de betreffende personen observeerden constateerden op dat moment geen overlast/overtredingen. Omstreeks 15.00 uur kwam er weer een melding dat er mannen bier dronken en erg luidruchtig waren. Op verzoek van de agenten verliet de groep het ei van co. Doch één van de mannen, een 32 jarige man uit Vroomshoop, kwam eerst dreigend op een agent af. Daarna pakte hij zijn fiets en fietste weg. Omdat hij in een voetgangersgebied fietste werd hij daarover aangesproken. De man begon daarop te schelden en te beledigen in de richting van de agenten. Een agente, die in haar vrije tijd, in de stad liep hoorde en zag wat de man deed. Zij hield hem daarop aan. De man verzette zich tijdens zijn aanhouding hevig. De man is overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor is hij in vrijheid gesteld. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. (bps: 04-040573)

Winkeldief bekent poging overval

Man werd in verzekering gesteld

Enschede

Op vrijdag 2 april '04 omstreeks 16.22 uur werd een 21 jarige man uit Almelo betrapt op winkeldiefstal. Hij had een boormachine weggenomen bij een winkel aan de Parkweg te Enschede. De man werd door een werknemer van de winkel tot stoppen gedwongen op de parkeerplaats. De verdachte deed afstand van de boormachine. De man werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij bekende de diefstal. Tevens bekende hij een poging overval in december 2002. De man is in verzekering gesteld. De Politie Twente stelt een onderzoek in. (bps: 04-040686)

Man mishandelt ambulancebroeder

Verdachte bedreigt en beledigt tevens agenten.

Enschede

Naar aanleiding van een melding werden broeders van de ambulancedienst gestuurd naar een adres in Enschede. Een 51-jarige man, die reeds eerder vorige week, zijn arm had gebroken, verzocht om medische hulp. De broeders wilden geïnformeerd worden door de man, wat er aan de hand was. Maar de man was niet voor rede vastbaar. Hij schold, dreigde en beledigde de broeders. De man zei dat de broeders moesten opdonderen. Bij het verlaten van de woning gooide de man een glazen voorwerp in de richting van de broeders. Zij werden niet geraakt. Het glas spatte tegen de muur kapot. Meteen daarna rende de man op de 25-jarige broeder af en schopte hem meerdere malen hard tegen zijn benen. Doordat de broeder zich probeerde te verweren raakte de man ook zijn armen. Toen de broeders de woning uit waren en met de brancard over de galerij liepen kwam de 51 jarige man nogmaals dreigend op hen af. Hij had in zijn hand de stang van de stofzuiger. Hiermee dreigde hij te zullen slaan. De man bleef de broeders schelden en bedreigen.

De inmiddels gealarmeerde agenten waren ook gearriveerd. Zij zagen dat de 51 jarige man met een groot mes liep te zwaaien. De man was helemaal doorgedraaid. Hij beledigde en bedreigde ook de agenten. Bij het aanhouden van de man werd gebruik gemaakt van de wapenstok. De man werd overgebracht naar het politiebureau alwaar hij werd opgesloten. De man is in verzekering gesteld. De ambulancebroeder heeft aangifte gedaan. De Politie Twente is een onderzoek gestart. (bps: 04-040755)

Uitslaande brand in woning

Vrouw wilde vogelnest uitroken.

Holten

Op zaterdag 3 april '04 omstreeks 9.42 uur kwam er een melding van een uitslaande woningbrand aan de Pasmansweg in Holten. Aanleiding van de brand bleek het volgende: in het luchtkanaal van het toilet had een vogel een nest gemaakt. De 70 jarige bewoonster wilde dit nestje d.m.v. een brandende krant uitroken. Zij hield de krant onder het luchtkanaal. Door de trek van de wind vatte het riet, dat onder de dakpannen zat, vlam. Hierdoor verspreidde het vuur zich snel. Het dak van de woning ging verloren. De benedenverdieping liep waterschade op. De bewoners moeten tijdelijk ergens anders onderdak zoeken. (bps: 04-040997)

Beveiligingsbeamte werd bedreigd

Inwoner asielzoekerscentrum draaide door

Markelo

Een 32 jarige beveiligingsbeambte die werkzaam is op het asielzoekerscentrum aan de Herikerweg in Markelo deed aangifte van bedreiging en vernieling. Op zondag 4 april '04 omstreeks 4.30 uur bevond hij zich in de receptie. Op een gegeven moment zag hij een 17 jarige jongen, bewoner van het AZC, tegen de receptie trappen. Hij zag dat de jongen over zijn toeren was. De jongen gooide plotseling een stoeptegel door de voorruit van de receptie waardoor deze vernield werd. De jongen bedreigde de beveiligingsbeambte. De jongen bleef zich agressief gedragen en schopte tegen alles aan. Hij trapte hard tegen een deur waardoor die ruit ook kapot ging. De jongen heeft zich op een gegeven moment via een openstaand raam toegang verschaft in de ruimte alwaar de beveiligingsbeambte was. De beveiligingsbeambte is daarop naar buiten gegaan en heeft de politie gebeld. Ondertussen begon de jongen met stoelen te gooien en spullen te vernielen. Bleek dat hij ook de betonpoer van de slagboom uit de grond had getrokken. De jongen was onder invloed van alcohol. De gealarmeerde agenten hebben de jongen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij werd opgesloten. (bps: 04-041336)

Jongens mishandelen echtpaar

Zonder aanleiding wordt het echtpaar in elkaar geslagen

Hengelo

Op vrijdag 3 april '04 omstreeks 23.59 uur laten een 59 jarige man en zijn 56 jarige vrouw hun hond uit op het Bartelinkslaantje in Hengelo. Op een gegeven moment wordt de 59 jarige man, zonder aanleiding, zo hard geslagen door een buurjongen dat hij op de grond valt. Twee jongens, 19 en 17 jaar uit Hengelo, schoppen en slaan de man. De 56 jarige vrouw probeer t haar man te helpen en slaat met de 17-jarige jongen met de hondenriem. De 17 jarige pakt haar de riem af. De vrouw wordt ook tegen de grond geslagen en in haar nek getrapt. Het echtpaar heeft na de mishandeling de politie gebeld. De agenten hebben de twee jongens aangehouden in de woning van één van de verdachten. Door de mishandeling had de man een gescheurde lip en een opgezwollen rood gezicht. De vrouw had meerdere schrammen in haar gezicht. De Politie Twente stelt een nader onderzoek in en is op zoek naar eventuele getuigen van deze mishandeling. (bps: 04-041240)

Man slaat agent

Hij was daarvoor 'provocerend' bezig richting portiers van horecagelegenheden.

Oldenzaal

Op zondag 4 april 2004 omstreeks 1.27 uur kwam er een melding bij de Politie Twente over een vervelende groep mensen op de Markt in Oldenzaal. Agenten troffen een groep personen aan die zich even daarvoor provocerend bezig hielden bij de portiers van de verschillende horecagelegenheden. Door tussenkomst van de agenten werd het rustiger. Echter één man bleef zich vervelend gedragen. Toen een agent aan de vrouw van de man vroeg of zij wilden verwijderen werd haar man, een 41 jarige inwoner van Oldenzaal, kwaad. Hij schold de agent uit en sloeg met gebalde vuist in zijn richting. De agent kon nog net wegdraaien waardoor de klap niet vol op zijn gezicht kwam. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man is, omdat hij militair is, overgedragen aan de Koninklijke marechaussee. (bps: 04-041279)

Alcoholcontroles

Door de Politie Twente zijn aanhoudingen verricht t.a.v. personen die onder invloed van alcohol hun voertuig bestuurden.

Twente

Een 34 jarige man uit Almelo werd op zaterdag 3 april '04 omstreeks 5.09 uur op de Hoofdstraat in Zenderen gecontroleerd omdat zijn koplamp van de auto stuk was. Agenten roken dat hij alcohol had genuttigd. Hij blies een uitslag van 1,03 promille. De man kreeg een rijverbod van 4 uren (bps: 04-040923)

Een 56 jarige man uit Enschede werd op vrijdag 2 april '04 de Ouverturestraat in Enschede gecontroleerd omdat hij de gehele weg nodig had om zijn voertuig te besturen. De man wenste nergens aan mee te werken. Hij was zo dronken dat de agenten geen fatsoenlijke verklaring van hem konden opnemen. De man is opgesloten. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Een 42 jarige man uit Enschede heeft op zondag 4 april 2004 omstreeks 1.38 uur een middengeleider op de Usselerrondweg-Broekheurnerrondweg in Enschede omver gereden. Via het oliespoor kwamen de agenten bij de betrokken auto van de verdachte terecht. De bestuurder werd in de buurt aangetroffen. Hij blies een uitslag van 1,4 promille. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Agenten troffen op zondag 4 april 2004 omstreeks 2.07 uur een auto in de sloot aan de Vliegveldstraat in Deurningen aan. In de buurt zagen zij een 41 jarige man uit Reutum lopen. Hij zat onder de modder. Toen de agenten hem aanspraken verklaarde hij dat hij zojuist een ongeluk had gehad. De man blies een uitslag van 2,1 promille. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De auto is afgesleept door een sleepbedrijf.

Op zondag 4 april 2004 omstreeks 4.24 uur werd een 23 jarige man uit Lochem gecontroleerd op het gebruik van alcohol op de Irisstraat in Goor. De man blies een uitslag van 0,5 promille.

Tegen deze bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Naam Chantal Westerhoff.: 053-4555588
---- --