Ingezonden persbericht


VUGHTSE SPORTCLUB PRINS HENDRIK

Afdeling Atletiek

PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, 4 april 2004

LUC KROTWAAR NAAR ATHENE

Bij de 24e editie van de Fortis Marathon van Rotterdam heeft Luc Krotwaar zich definitief geplaatst voor de Olympische Spelen van Athene. De 36-jarige Eindhovenaar kwam in de Maasstad tot een zevende plek met een tijd van 2 uur 11 minuten en 57 seconden.

Een plek bij de eerste acht (voor kwalificatie) of een tijd van onder de 2.13 (voor vormbehoud) was een vereiste van het NOC*NSF voor kwalificatie. De marathonloper van Prins Hendrik Vught had in december al een NOC-nominatie op zak met zijn persoonlijke besttijd van 2 uur en 10 minuten en 13 seconden (Fukuoka, 7 december 2003). Ook voldeed bij al aan de kwalificatie-eis van de internationale atletiekfederatie, de IAAF, met zijn 20e plek bij de Wereldkampioenschappen in Parijs (30 augustus 2003). Krotwaar is de allereerste Nederlandse atleet die zich formeel plaats voor de Olympische Spelen, en de tweede Prins Hendrik-atleet na Harry Schulting (1980) die zich plaats voor het belangrijkste sporttoernooi van de wereld. De marathon staat gepland op zondagavond 29 augustus op het parcours van Schinias-Marathona naar het Panathinaikostadion in Athene, het stadion waar de eerste moderne Olympiade in 1896 werd georganiseerd.

Krotwaar - die vandaag met hulp had van de twee Keniaanse tempomakers Jason Mboto en Peter Kiprotich - kwam al vroeg in de wedstrijd in de 2e groep terecht, volgens planning. Na een doorkomst op de halve marathon van enkele seconden boven het schema voor een eindtijd van 2.08, kreeg hij wind tegen, maar kon in het laatste gedeelte nog goed terugkomen door onder de 2.12 te finishen. De wedstrijd werd gewonnen door de Keniaan Felix Limo in een tijd van 2.06.14, de snelste tijd ooit gelopen in Rotterdam.

Behalve een mogelijkheid tot kwalificatie stond bij de Fortis Marathon ook de Nederlandse titelstrijd op het programma. Luc Krotwaar, winnaar van deze titel in 1997-2000 en 2002, maakte zijn favorietenrol ook hier waar door voor de zesde keer kampioen te worden op de marathon. Geen enkele Nederlander won zoveel titels op deze afstand. Vandaag had hij een voorsprong van meer dan 3 minuten op de nummer twee, Hugo van den Broek van AV Castricum.

EINDE BERICHT

* Samen met KNAU-hoofdcoach Gerard Nijboer vertrekt Luc Krotwaar aanstaande dinsdag naar Griekenland voor verkenning van het parcours. Daarna is nog een hoogtestage in Zwitserland gepland. Op zondag 16 mei heeft hij een 10 kilometer (weg) gepland in Enschede.
* Krotwaar is lid van de Olympische B-Selectie van de KNAU. De bond heeft een A-Status bij het NOC*NSF voor hem aangevraagd na zijn nominatie in Japan in december. NOOT VOOR DE REDACTIE (

Ingezonden persbericht