Ingezonden persbericht


TT Circuit Assen, 4 april 2004

Ruim 21.500 mensen genieten van spectaculaire Dutch Truck Grand Prix op TT Circuit Assen

Spannende duels, carambolerende racemonsters, hoge snelheden. Adembenemende duels, het was allemaal te zien bij de eerste officiële Dutch Truck Grand Prix, zaterdag en zondag op het TT Circuit Assen. Het evenement van promotor Lee van Dam Productions trok ruim 21.500 bezoekers over twee dagen. Die mensen hebben allen genoten van de zware racemonsters die over het asfalt van Assen daverden. Waar het verleden jaar nog ging om een demonstratiewedstrijd, werd ditmaal serieus geknokt om de punten voor het FIA Europees Kampioenschap. De beste truckracers kwamen aan de start en Assen kende zowaar een wereldprimeur. Het Duitse Volkswagen was aanwezig hun nieuwste wagen, speciaal geconstrueerd voor het truckracen. Een van de beste truckracecoureurs ter wereld, de Duitser Markus Oestereich, liet zien dat VW zich er niet met een Jantje van Leiden had afgemaakt, want het merk, dat in Europa eigenlijk alleen maar bekend is vanwege de succesvolle personenwagens en transporters, boekte prachtige successen.

Zaterdag was het Oesterreich die in de VW de zogenaamde qualifying race op zijn naam schreef. Ook zondag greep Oestereich de winst in de qualifying race. Maar juist in de cuprace op zondag, waarin de meeste punten konden worden verdiend, werd Oestereich gediskwalificeerd. Hij had namelijk een schuiver veroorzaak en het protest dat tegen de Duitser werd aangetekend, werd gehonoreerd. De winst ging naar een andere topper, de Tsjech David Vrsecky. Hij geldt als een grootheid in het truckracen. Met zijn Buggyra klopte de Tsjech zijn teamgenoot de Fransman Faure. Hoewel VW naast de winst in de Cuprace greep, kan Volkswagen, dat in Brazilië al vele jaren de VW Titan vrachtwagenlijn produceert, terugkijken op een geslaagd debuut in de Europese truckraces.

In de klasse van de Race Trucks was het zaterdag Jochen Hahn die verrassend de winst wist te pakken in de eerste cuprace voor deze klasse. De wedstrijd op zondag, cuprace 2, eindigde in winst voor de Oostenrijker Egon Allgäuer. Er deden ook enkele Nederlanders mee in de klasse van de racetrucks. Cees Zandbergen uit IJhorst kwam zondag in cuprace 2 tot de twaalfde plaats. Hij was razend enthousiast over het evenement. De Hoogevener Nimda Kraal eindige zondag op de dertiende plaats en wat hem betreft was het evenement ook enorm geslaagd. Rotterdammer Tim van Drunen kijkt eveneens voldaan terug, maar hij moest ervaren dat een race soms erg kort duurt, want na één ronde stand hij zondag in cuprace 2 al aan de kant. Hij had de turbo van zijn Scania kapot.

Om het spektakel op het TT Circuit Assen nog aantrekkelijker te maken had organisator Lee van Dam Productions ook de Super Race Karts naar Assen gehaald. De twee wedstrijden van deze ultra snelle bolides waren het aankijken meer dan waard. De eerste race werd zondag gewonnen door de Duitser Peter Elkmann, terwijl de tweede wedstrijd van zondag winst opleverde voor de Engelsman Mark Owens.

Het was voor de organisatie bijzonder jammer dat het enige uren lang voor aanvang van het evenement in Assen en wijde omgeving regende, anders waren er waarschijnlijk nog meer mensen afgekomen op dit evenement. ************************************************Ingezonden persbericht