Gemiva-SVG Groep


Gouda, 25 maart 2004

Mensen met een lichamelijke handicap achter de pc

De Rotonde start computer- en internetcafé

Activiteitencentrum De Rotonde aan de Zuidhoef 138 in Gouda start op 5 april 2004 een computer- en internetcafé. Elke maandag- en woensdagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur kunnen mensen met een lichamelijke handicap in de computerruimtes gebruik maken van computers met een internetaansluiting. Begeleiders en cliënten geven desgewenst advies over het gebruik van de computers en het omgaan met internet.

"Iedereen uit de regio die graag meer wil weten van computers of internet kan bij ons terecht", vertelt Wilmy Kersten, locatiehoofd van De Rotonde. "Wij beschikken over twee ruimtes met computers. Mensen die meer willen weten, kunnen altijd contact opnemen met mij of met teamleider Edmée Meima via telefoonnummer (0182) 55 51 00. Zij kunnen hier afhankelijk van hun vraag en interesse de mogelijkheden van de computer ontdekken, internetten en cursussen volgen."

Aanpassingen
De Rotonde maakt gebruik van aanpassingen, op het gebied van zowel hardware als software. "We geven ook advies over de mogelijkheden om zelf een (aangepaste) computer met internetaansluiting aan te schaffen, en de vergoedingen die daarvoor bestaan. Uit ervaring is gebleken dat de reguliere mogelijkheden om te internetten, zoals in de bibliotheek, om meerdere redenen niet toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Letterlijk omdat de bibliotheek niet rolstoeltoegankelijk is. Daarnaast omdat mensen met een specifieke handicap aanpassingen nodig hebben aan een computer of de programma's om er gebruik van te kunnen maken. In overleg met het Regionaal Patiënten- Consumenten Platform Midden Holland hebben we besloten om van de mogelijkheden van De Rotonde gebruik te maken."

De Rotonde
Mensen met een lichamelijke handicap nemen in activiteitencentrum De Rotonde deel aan gevarieerde arbeidsmatige, educatieve, creatieve en recreatieve activiteiten. Dit gebeurt zowel in als buiten het centrum. Wilmy Kersten: "Naast het leren omgaan met computers en internet kunnen mensen bij ons bijvoorbeeld houten speelgoed maken, sporten en koken. De keuze van die activiteiten is gebaseerd op de wensen van de cliënt."
Het pand van De Rotonde is rolstoeltoegankelijk, heeft aangepaste toiletten en activiteitenruimtes die ingericht zijn voor bepaalde activiteiten. Het activiteitencentrum maakt deel uit van de Gemiva-SVG Groep.

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ongeveer 800 mensen met een lichamelijke handicap of met niet-aangeboren hersenletsel in diverse woonvormen, activiteitencentra, ateliers, winkels en bij de mensen thuis. In Gouda beheert Gemiva-SVG naast De Rotonde ook een woonlocatie: Woonvorm Gouda aan het Willensplein. De Gemiva-SVG Groep streeft ernaar dat mensen met een handicap een eigen plek hebben in de samenleving en aan die samenleving deel kunnen nemen.