Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GGD Kennemerland start campagne 'Laat je niet beetnemen' op 5 april

Let op een tekenbeet! Dat is de boodschap die GGD Kennemerland in haar campagne meegeeft aan mensen die deze zomer de natuur intrekken. Vooral tussen maart en oktober zijn teken actief in bossen en duinen. Ze leven in struikgewas en hoog gras en zien eruit als kleine spinnetjes. Een teek die niet binnen 24 uur wordt verwijderd, kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten geven aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. Een expositie roulerend tussen bibliotheken in Midden- en Zuid-Kennemerland maakt onderdeel uit van deze campagne. Ook is de tentoonstelling te bekijken op de BMR en DTP-vaccinatiemiddag voor negenjarigen die de GGD organiseert op 12 mei in sporthal De Walvis in Beverwijk.

De campagne 'Laat je niet beetnemen'

Vanaf maandag 7 april start de GGD Kennemerland de campagne 'Laat je niet beetnemen'. Gedurende de maanden april, mei en juni besteedt de GGD aandacht aan teken, de preventie van tekenbeten en de ziekte van Lyme. De GGD doet dat in samenwerking met de openbare bibliotheken in Beverwijk, Bloemendaal, Heemskerk, Heemstede, IJmuiden, Zandvoort en het bezoekerscentrum Oranjekom in Vogelenzang. Bezoekers kunnen een kleine tentoonstelling over teken bekijken en informatie meenemen. Er zijn folders in diverse talen beschikbaar over teken, de ziekte van Lyme en hoe een teek verwijderd kan worden. Mensen die een verhoogd risico hebben op een tekenbeet, zoals boswachters en leden van de scouting, kunnen bij de GGD een informatiebijeenkomst over teken aanvragen.

Toename aantal gevallen van Lyme-ziekte

In 1995 werd het aantal mensen met de ziekte van Lyme geschat op zo'n 6.500. Dat bleek uit een landelijk onderzoek onder huisartsen. In 2002 is dit onderzoek herhaald. Het aantal consulten voor Lyme was maar liefst verdubbeld tot 13.000. De ziekte komt inmiddels in heel Nederland voor. De grootste toename is gevonden in de provincies Brabant, Limburg en Noord-Groningen. Dat lijkt samen te hangen met de groeiende recreatie in deze gebieden.

Lymeziekte en teken

Teken zijn bruin-zwarte spinachtige beestjes van ongeveer 3 millimeter groot. Zij leven voornamelijk in bossen en struiken. Teken zijn parasieten: ze bijten zich vast in de huid van dieren en mensen om bloed te zuigen. Teken kunnen besmet zijn met een bepaald soort bacterie (Borrelia). Deze bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Via de beet van een besmette teek kan de bacterie in het bloed van de mens terechtkomen. In een vroeg stadium is de ziekte meestal met antibiotica goed te behandelen. Maar voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen!

Het voorkomen van een tekenbeet

De kans op een tekenbeet wordt verkleind door de huid zoveel mogelijk te bedekken. Ook het lopen door struiken of hoog gras is af te raden. De GGD adviseert mensen na een dag in de natuur het lichaam op teken te controleren. Is men toch gebeten, dan is het zaak de teek binnen 24 uur te verwijderen met een speciale tekenpincet.

Informatie

Surf voor meer informatie over de tekencampagne naar www.hdk.nl. Hier ziet u waar de expositie te bezichtigen is. Ook kunt u handige tips vinden hoe een tekenbeet voorkomen kan worden en hoe een teek verwijderd kan worden. De folder "Teken & de ziekte van Lyme" is gratis verkrijgbaar bij de GGD Kennemerland, afdeling Algemene Gezondheidszorg, te bestellen via e-mail: ggd@hdk.nl Bestellen kan ook bij de Postbus 51-infolijn: 0800 8051 (gratis), maandag t/m vrijdag 9.00-21.00 uur.

Haarlem, 1april 2004Ingezonden persbericht